novo doba

Slijedi li nam "balkanizacija interneta"?

internet
15.09.2019.
u 14:45

Sve češće istrage i kazne protiv velikih tehnoloških kompanija potaknule su Britanca Sir Nicka Clegga, bivšeg zamjenika premijera Velike Britanije, a sad "Facebookova" potpredsjednika za globalna pitanja i komunikaciju, da reagira.

On je upozorio kako bi daljnje akcije država protiv velikih tehnoloških kompanija poput Facebooka i Googlea moglo rezultirati balkanizacijom interneta, javlja zimo.hr.

"Ako mi u otvorenim i demokratskim društvima ne surađujemo, riskiramo ušetati u novo doba u kojem internet više nije univerzalni prostor, već serija silosa u kojima različite zemlje postavljaju svoja pravila, a autoritarni režimi apsorbiraju podatke svojih građana", rekao je Clegg i upozorio da takvo stvaranje zatvorenih državnih interneta i uvođenje strogih pravila kakva Indija planira uvesti mogu uvelike izmijeniti izgled interneta kakav danas poznajemo, a pa čak ga i u potpunosti uništiti.

"Između Kine i Indije trećina svjetske populacije bila bi odvojena od svjetskog interneta, a za nekoliko godina možda interneta kao takvog neće ni biti", upozorio je Clegg.

Podsjetimo, Kina već godinama strogo kontrolira internet i podatke koji se tamo objavljuju, a Rusija je već poduzela određene korake kako bi stvorila državnu mrežu koja bi po potrebi bila odvojena od ostatka interneta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?