Poruka epidemiologa

Sljedeća dva do tri tjedna su ključna

26.03.2020.
u 13:10

Danas su se javnosti obratili predstavnici federalnih institucija povodom širenja koronavirusa, a premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je kazao kako je direktor Svjetske organizacije pohvalio mjere koje se provode u BiH te pozvao građane da se i dalje nastave pridržavati preporuka i naredbi nadležnih u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije BiH Davor Pehar je govorio o izvještajima u vezi sa prisustvom slučajeva zaraze korona virusom na prostoru FBiH.

"U odnosu na posljednji izvještaj do jutros do 10 sati imamo 18 novih uzetih uzoraka, kod 5 osoba je potvrđen korona virus. Što se tiče novih pet slučajeva, četiri su iz Sarajeva i jedan je iz Gruda. Kad uzmemo jučerašnji cijeli dan do danas do 10 sati imali smo 10 novih potvrđenih Covid-19 slučajeva. Do danas je u Federaciji BiH testirano 517 osoba s tim da je Covid-19 potvrđen kod 62 pacijenta. Najviše potvrđenih imamo u HNŽ - 26, KS - 9 ZDŽ-- 8, ZHŽ - 7, USŽ - 6 BPŽ 4 , Posavksoj 1, SBŽ 1. Do danas Tuzlanska i HBŽ nisu prijavili pozitivne slučajeve korona virusa. Imamo i tri potvrđena smrtna slučaja - u Bihaću, Konjicu i Sarajevu. Što se tiče nadzora, preko 30.000 ljudi je stavljeno pod nadzor i to smatramo jednom jako uspješnom protuepidemijskom mjerom", kazao je Pehar.

Pozvao je građane na striktno pridržavanje samoizolacije i praćenje naredbi nadležnih institucija.

"Sljedeća dva do tri tjedna su ključna u razvoju situacije u pogledu pojave korona virusa na prostoru FBiH i od svih nas ovisi u kom smjeru će taj proces ići. Ako se budemo odgovorno ponašali, krivulja koja pokazuje razvoj epdiemije bit će manja, što znači da će se pojavljivati manji broj slučajeva. To znači da ćemo imati manje opterećenje na zdravstveni sustav i na taj način ćemo izbjeći scenarij kojeg zovemo talijanski, kada je došlo do velikog opterećenja zdravstvenog sustava", rekao je direktor ZZJZ, prenosi N1. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?