Zanati i vještine koji padaju u zaborav

Sljedeće godine Bodo planira zasaditi, a potom i nakalemiti oko tri tisuće sadnica

27.03.2017.
u 08:00

Oko tisuću sadnica autohtonih trešnji i višnji u vrtu Slobodana Planinića Bode bit će uskoro spremno za sadnju. Za sada čekaju svoje kupce, točnije pogodno vrijeme za sadnju. Hrušt rani, hrušt kasni, alice, bilice te višnja maraska, kao i mnoge druge sorte plemenitih vrsta ovog slatkog voća, sigurno će za nekoliko godina davati svoje plodove u vrtovima Hercegovine, Bosne, ali i susjedne Dalmacije.

Rijetki majstor zanata

“Iz ovoga je vrta tijekom protekle sezone otišlo više od tisuću sadnica. One se sade u vrijeme mirovanja, dakle u jesen, zimu i rano proljeće, dok ja mogu raditi cijelu godinu kako bih pripremio sadnice za sljedeću sezonu”, kaže Bodo kojeg sam zatekao u neobičnom vrtu u širokobriješkom selu Ljuti Dolac u vrijeme dok je kalemio, odnosno, kako Bodo reče, “navrćao” sadnice trešnji na divlju rašeljku. Prema njegovu pojašnjenju, razlika između ovih nakalemljenih te onih koje se dobivaju iz sjemena iznimno je velika. “Samo divlje stablo rašeljke jamči kako će voćka biti i otporna, ali i bolje će niknuti od ovih iz sjemena....

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?