Ujedinjenje ljevice u BiH

Sljedećeg tjedna konačna odluka

16.03.2018.
u 16:50

Jutros je na adrese SDP-a, Naše stranke i Građanskog saveza iz DF-a stigao prijedlog za kongres ujedinjenja ljevice

Sljedeći tjedan bit će ključan kad je riječ o statusu građanskih stranaka, odnosno ljevice, što će odrediti njihov put uoči izbora. Naime, predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić je povukao prvi potez kada je riječ o ujedinjenju ljevice (SDP, DF, Naša stranka i Građanski savez). Jutros je na adrese SDP-a, Naše stranke i Građanskog saveza iz DF-a stigao prijedlog za kongres ujedinjenja ljevice.

Već u ponedjeljak SDP će na organima stranke donijeti odluku o ovom prijedlogu, a  svoj stav o ovom pitanju u utorak će iznijeti i Naša stranka. 
Predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa je kazao da GS načelno podržava ujedinjenje ljevice i da je to zacrtano kao jedna od stavki na osnivačkom kongresu, prenosi Klix.ba. 

-Mi podržavamo ujedinjenje i apsolutno stojim iza toga. Ovo je povijesni trenutak za BiH, kada se prijeti disolucijama zemlje. Svatko ko bude radio protiv ujedinjenja ljevice znači da radi za stranke na vlasti, dakle za nacionalne stranke. U ovom trenutku nije vrijeme da bilo ko gleda osobne interese u ovom procesu, jer je to jedini način da se zaustave SDA, HDZ i SNSD, kazao je Čolpa za Klix.ba.

Komšić predlaže da radi izgradnje međusobnog povjerenja i želje da se nitko u ovom procesu ne osjeća gubitnikom niti pobjednikom, svi dosadašnji predsjednici stranaka koje pristupe kongresu ujedinjenja ne mogu biti kandidati novoformiranog političkog subjekta.

Zatim, prijedlog je da svi politički subjekti na kongresu ujedinjenja imaju jednak broj delegata, a prijedlog je da ih bude najmanje po 300. Novi politički subjekt bi imao novo ime, grb, zastavu i logo koji će proizilaziti iz socijaldemokratske ideje i tradicije. Ukoliko stigne potvrdan odgovor stranaka ljevice, plan je da se kongres ujedinjenja održi simbolično 9. svibnja, na Dan pobjede nad fašizmom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?