Polarni val u BiH ne jenjava

Sljedećih dana očekuje se vrhunac hladnog vala, temperature padaju do -20 °C

28.02.2018.
u 09:00

Val polarne hladnoće, koji je već neko vrijeme prisutan u BiH, još uvijek ne jenajva, što su potvrdili i iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda koji je za iduće dane izdao narančasto upozorenje zbog niskih temperatura zraka na području cijele BiH, piše Verčernji list BiH. 

Zametene ceste....

Kada je pak riječ o dijelovima BiH koji se prethodnih dana, te još uvijek, bore s vremenskim neprilikama, može se izdvojiti SBŽ u kojem je situacija nešto bolja. Snježni pokrivač područje Hercegbosanske županije pretvorio je u bijelu bajku. Naime, zbog zametenih seoskih cesta i otežanog prometa na glavnim cestovnim pravcima, u ponedjeljak i utorak nije bilo nastave u osnovnim, srednjim i glazbenim školama. Prestankom oborina i smirivanjem vjetra očekuje se i normalizacija prometa na regionalnim i lokalnim cestama, tako da će učenici od danas biti u školskim klupama.

Najteža situacija bila je u Bosanskom Grahovu gdje nastave vjerojatno neće biti do konca tjedna, kazao nam je općinski načelnik Duško Radun te dodao: - Sva sela na izlazu iz grada prema Obljaju zametena su, kao i ona prema Drvaru. Nismo u stanju ni uz pomoć Livnoputeva glavne ceste očistiti navrijeme, kamoli ove lokalne. Vjerojatno ćemo odgoditi nastavu za cijeli ovaj tjedan jer ovo je kaos - kazao je. Premda daleko opremljenija, i zimska služba JP Ceste d.d. Mostar, TI Livno, bori se s ekstremnim uvjetima za rad. Punih 40 sati, i dan i noć radili su na osposobljavanju prometnice Livno - Šujica preko prijevoja Borova glava. Potom su sve snage usmjerili na Glamoč - Mlinište, a očekuje se i normalizacija prometa na regionalnim i lokalnim cestama. Dodatne probleme vozačima čine i četveronožni ljepotani, livanjski divlji konji, koje snježno nevrijeme i potreba za solju dovode na cestu, tako da su već u ovoj godini za nepuna dva mjeseca uzrokovali četiri prometne nesreće, kazao nam je glasnogovornik MUP-a SBŽ-a Ivica Vrdoljak i dodao: - Što se tiče prošle godine, 2017., imali smo 17 prometnih nesreća na ovom dijelu ceste, udar motornog vozila u divljeg konja. Od toga, imali smo jednu osobu koja je zadobila lakše tjelesne ozljede. Bile su čak četiri prometne nesreće s većom materijalnom štetom.

Ostalo su bile prometne nesreće s manjom materijalnom štetom - rekao je Vrdoljak. Očigledno da postojeća signalizacija nije dostatna te da na tom planu treba poraditi ne samo Općina Livno nego i HBŽ i JP Ceste FBiH. Za razliku od SBŽ-a, gdje se situacija pomalo popravlja, gotovo cijele veljače USŽ je suočen s ogromnim snježnim oborinama, a zimske službe u Bihaću i Cazinu danonoćno su se borile s velikim količinama snijega. Ipak, snaga prirode bila je jača pa je jučer odlučeno da se proglasi stanje elementarne i druge nepogode, a u Cazinu je otvoren i dežurni telefon 123 za prijave problema.

Poziv na oprez

Snijeg je zabijelio i krajnji jug zemlje, kao što su prognostičari najavljivali prethodnih dana. Tako se jučer ujutro bosanskohercegovački morski biser Neum probudio pokriven snježnim plaštem, kao i dijelovi Gruda i Ljubuškog. Kada je pak riječ o vremenu koje nas očekuje, prognostičari kažu da je udar hladnoće tek pred nama. U sljedećim danima očekuje se vrhunac hladnog vala te će biti još hladnije. U pojedinim danima vrijednosti minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti i do -17 °C, a uz vedru noć može se lokalno spuštati i do -20 °C, osobito ujutro te u četvrtak ujutro, dok se u Hercegovini očekuju temperature i do -7 stupnjeva. Izrazito niske temperature predstavljaju veliki rizik za zdravlje mnogih ljudi, a osobito za osjetljive kategorije, kao što su starije osobe, djeca, trudnice te kronični bolesnici (srčani bolesnici, plućni bolesnici, bubrežni bolesnici, dijabetičari, osobe s visokim tlakom). Zbog toga se upozoravaju građani na potrebu dodatnih mjera zaštite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?