SMIRUJE

Slobodno pustite suzu! Znanstvenici otkrili da je plakanje dobro za zdravlje

Shutterstock
24.07.2019.
u 16:14

Plakanje ima mnoge prednosti i u nekim je situacijama bolje ne zadržavati sve u sebi. Osobe koje plaču tako izbacuju toksine i smirenije su nakon suza

Provedeno je istraživanja na 132 volonterki koje su prvo gledale tužan video, a potom su morale, kao test izdržljivosti, ruke staviti u hladnu vodu. Proučavale su se promjene u tijelu onih koje su plakale i koji nisu. One koje su zaplakale za vrijeme gledanja videa su imale jednaku brzinu disanja tijekom testa izdržljivosti, dok je disanje sudionica koje nisu pustile suzu bilo nepravilnije, odnosno ubrzalo se, piše Daily mail. 

Istraživanje je provelo Sveučilište Queensland u australskoj saveznoj državi Queensland, a vodila ga je Leah Sharman. Volonteri su bile žene, a od njih 132 koje su gledale uznemirujuće videe plakalo je njih 71. Nakon toga su svi podvrgnuti fizičkom stresu kada su stavile ruke u hladnu vodu i držale ih tako što dulje mogu. Snimani su im otkucaji srca i disanje, a mjerio se i hormon stresa. 

One koje su plakale se promijenila i brzina otkucaja srca. Kucalo je sporije kada su stavile ruku u hladnu vodu, a potom se postupno vraćalo u normalnu kako su dolazili k sebi. Istraživači vjeruju kako plakanje pomaže ljudima da se smireno podnesu stresnu situaciju, ali i da reguliraju otkucaje srca.

"Na plakanje se često gleda kao na dobru radnju jer kad plačemo izbacujemo toksine iz organizma i dolazi do biološke promjene koja nam pomaže da se bolje nosimo sa stresnom ili bolnom situacijom", rekla je Sharman.

Rezultati ovise i o tome plače li osoba sama ili u društvu voljenih, a onima koji misle kako je plakanje sramota, jecanje može samo nanijeti štetu.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije