zaustavljanje širenje virusa

Slovenija uvela niz novih mjera, promjene i za bh. građane

EPA/ilustracija
12.11.2020.
u 20:41

Slovenija je donijela niz novih restrikcija kako bi pokušala spriječiti širenje koronavirusa, a koje će biti na snazi iduća dva tjedna. Nove mjere znače i promjene za državljane BiH koji planiraju putovati u Sloveniju.

Kako bi ograničila širenje koronavirusa i sačuvala kapacitet zdravstva slovenska vlada je donijela mjere među kojima je zaustavljanje javnog prijevoza i zabrana bilo kakvog okupljanja ljudi koji nisu članovi iste obitelji ili zajedničkog kućanstva. Zatvorene su i sve trgovine koje ne prodaju osnovne životne potrepštine. 

Odluka kojom se zabranjuje bilo kakvo okupljanje osoba izvan kruga obitelji ili zajedničkog kućanstva stupa na snagu već u petak, kazao je na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, piše Klix.ba. 

Uz to, dodao je, zabranjuju se bilo kakva zajednička slavlja, mise i vjerski obredi, a izuzetno se dopuštaju vjenčanja no bez svadbenih svečanosti osobama koje za to dobiju posebnu dozvolu ministarstva javne uprave.

Budući da je situacija s razvojem epidemije kritična i u svim susjednim državama, donesena je i odluka kojom se ukida pravo na odlazak u inozemstvo u trajanju 48 sata i povratak bez karantene ili negativnog testa na covid-19 za osobe koje u inozemstvu imaju nekretninu, plovilo ili zemljište.

Posjet članovima obitelji izvan Slovenije koji traje manje od 72 sata bit će omogućen samo za one zemlje koje su u Europskoj uniji, pojasnio je Hojs.

Namjera novih mjera je da se u iduća dva tjedna smanji broj novih hospitalizacija zbog COVID-a 19 i broj novih dnevnih zaraza i to je jedini način da se vrijeme pred novogodišnje blagdane, uz neke restrikcije, ponovno vrati u normalu, kazao je ministar zdravstva Tomaž Gantar.

"Ovime nastojimo prekinuti začarani krug širenja virusa u populaciji", kazao je Gantar, dodavši kako ni sam ne bi vjerovao da će ovakve mjere biti potrebne da mu je to netko rekao prije nekoliko tjedana. 

Naglasio je kako će režim ulaska i izlaska iz Slovenije biti pooštren i zbog toga jer je primijećeno da je u danima vikenda, koristeći dosadašnje izuzetke, preko granice s Hrvatskom znalo ići i do 17 tisuća osoba, što se novim mjerama nastoji spriječiti jer uvozni slučajevi zaraze više nisu rijetki.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?