KORISNO

Slušanje glazbe liječi

11.08.2020.
u 20:08

Slušanje muzike može da bude veoma korisno, prije svega, u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, ali se često koristi i u liječenju srčanih bolesnika.

Najpoželjniji učinci

Također, dodaju stručnjaci, slušanje muzike umanjuje bol. Generalno, intenzitet bola kod osoba koje su bile podvrgnute muzičkoj intervenciji, tijekom jednog istraživanja, bio je manji za jedan poen na skali od nula do 10 nakon glazbene sesije, u odnosu na grupe koje nisu slušale glazbu. 

Mehanizam utjecaja adekvatno odabrane muzike je putem izazivanja lučenja dovoljne količine endorfina, hormona zadovoljstva, koji prouzrukuje snižavanje vrijednosti krvnog pritiska i srčane frekfence.

Kada imate već oštećeno srce prethodnim infarktom miokarda, anginoznim epizodama ili prethodnom operacijom, sniženje krvnog pritiska i smanjenje broja otkucaja srca su najpoželjniji učinci neke terapije kojima se štedi srčani mišić. Još ako ovakav učinak dobije 24 sata, bolesnik je na dobrom putu.

Ritam srca

Važno je da bolesnik sluša muziku, odnosno muzički žanr koji voli. Nakon toga je bitan tempo kompozicije koji se savjetuje da bude u ritmu srca ili parno brži, odnosno sporiji od srčane frekfence. Bitan je i tonalitet ili mol. 

Također, važno je slušati instrumentalnu muziku, a ako nije dostupna u željenom muzičkom žanru mogu se uzeti kompozicije sa vokalom na jeziku koji bolesnik ne razumije.

Jača imunitet

  • Povoljno djeluje na jačanje imuniteta
    Povoljno djeluje na jačanje imuniteta Foto: Ilustracija

Općenito, muzika povoljno djeluje na jačanje imuniteta i oporavak nakon bolesti. 

Uzme li se u obzir da slušanje muzike potiče lučenje endorfina, kemijskog spoja poznatog pod nazivom ''hormon sreće'' koji poboljšava raspoloženje i djelotvorno uklanja bol, potpomaganje čovjekovog zdravlja je jedan od logičnih učinaka glazbe.

’Mozartov efekt’

  • Štiti od pogubnog utjecaja stresa
    Štiti od pogubnog utjecaja stresa Foto: Ilustracija

Od zanimljivosti vezanih uz muziku, vrijedno je posebno izdvojiti ''Mozartov efekt'' - što je naziv za niz pozitivnih učinaka koje pjesme imaju na ljudski um. U zadnjih dvadesetak godina više je uglednih naučnika na temelju brojnih eksperimenata utvrdilo da njegova muzika sinhronizira desnu i lijevu moždanu polovicu. Tako njegova muzika opušta, pobuđuje kreativnost i motivaciju te poboljšava koncentraciju i sposobnost razmišljanja. 

Ova muzika nije samo ugodna uhu i smirujuća tako da štiti od pogubnog utjecaja stresa, nego je i vrlo poticajno sredstvo koje djeluje na poboljšanje usvajanja gradiva, jasnoću izražavanja i sposobnost donošenja intuitivnih zaključaka.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije