Jelka Milićević

Službe civilne zaštite spremnije odgovoriti izazovima

 Jelka Milićević
02.03.2017.
u 14:40

Službe civilne zaštite u ovom trenutku mnogo su spremnije odgovoriti svim izazovima nego prije dvije godine, u vrijeme velikih poplava - izjavila je danas zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite i federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Federalni stožer civilne zaštite danas je povodom 1. ožujka, Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine, organizirao prigodnu svečanost u Sarajevu. 

Milićević je uputila čestitke svima koji su izravno i neizravno vezani za civilnu zaštitu uz želju da u ovoj i budućim godinama jača spremnost svih sudionika, ali i da bude što manje intervencija.

- Posljednje poplave iz 2014. su pokazale da mi s vrlo skromnim sredstvima, odnosno izdvajanjima koja nisu ni blizu izdvajanjima kakva su u zemljama u okruženju, pokušavamo koordinirati ove aktivnosti. Smatram da imamo dobre ljude po općinama, županijama i u Federaciji i u ovom trenutku smo spremniji odgovoriti na sve izazove nego prije dvije godine – kazala je Milićević.  

U vezi s financiranjem civilne zaštite, Milićević je prokomentirala novinarima da izdvajanja po tom osnovu moraju postojati, samo ne smiju biti na teret neto isplaćenih plaća. Dodala je da općine, odnosno svi proračuni moraju prepoznati i u određenim postocima, svatko sa svoje razine, izdvajati ta sredstva.

- I posljednje aktivnosti civilne zaštite na kakanjskom klizištu ili prije toga na uklanjanju mina iz Drugog svjetskog rata pokazuju da specijalizirane jedinice moraju imati konkretnu obuku i mi kao Federalni stožer CZ na tome stalno inzistiramo - dodala je Milićević.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je izjavio da je na osnovu njihovih planova i svega što su uradili u razdoblju nakon velikih poplava, situacija danas mnogo bolja.

-Mnogo smo efikasniji i uspjeli smo sve naše ljude osposobiti za pojedine odgovore u prirodnim nesrećama zahvaljujući i našim partnerima i svakako Vladi Federacije BiH. Uspjeli smo opremiti i osposobiti naše timove za odgovor u bilo kojim katastrofama - dodao je Solak.  

U okviru svečanosti pojedincima i kolektivima, pravnim osobama, društvenim i drugim organizacijama i udruženjima uručena su priznanja za posebne zasluge u oblasti zaštite i spašavanja tijekom 2016. godine.

Na platou ispred glavnog ulaza u zgradu Općine Novi Grad Sarajevo upriličena je i prigodna izložba dijela opreme koju timovi Federalne uprave civilne zaštite koriste u akcijama zaštite i spašavanja te operacijama deminiranja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?