Statistika pravosuđa u FBiH

Smanjen ukupan broj kaznenih djela, 
a i maloljetnih počinitelja sve je manje

22.07.2018.
u 19:59

Zakoni u BiH puni su nedostataka koji se odnose na koruptivna djela, nadležni sudovi su slabi pa se ne mogu nositi s koruptivnim predmetima, navedeno je nedavno u izvješću u kojem su ustanovljeni nedostaci u pravosuđu u procesuiranju predmeta korupcije u BiH, a koji je izradio Ured u BiH Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, piše Večernji list BiH.

Kako je istaknuto, glavni nedostaci koji su ustanovljeni u izvješću odnose se na nedovoljnu usklađenost kaznenog zakonodavstva, nedostatak tužiteljskih kapaciteta u izradi optužnica i prikupljanju dokaza, kao i to da sudovi nedosljedno tumače zakone.

Manje kaznenih djela

Kada je u pitanju pravosuđe u Federaciji BiH, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku BiH, u prošloj godini podneseno je 14.785 kaznenih prijava, što je više u odnosu na 2016. godinu, kada je podneseno 13.412 takvih prijava. Prema istim podacima, u prošloj godini u FBiH donesene su 7644 presude, što je manje u odnosu na godinu ranije. Zatvorska kazna je izrečena u 7084 slučaja, novčanom kaznom kažnjeno je 428 osoba, a uvjetnom kaznom 4909, što je također manje u odnosu na 2016. godinu, kada su izrečene 5543 uvjetne kazne i 513 novčanih. Mjere sigurnosti podnesene su prema 1055 osoba. Inače, u promatranju ukupnog stanja sigurnosti u FBiH u javnosti su početkom ove godine policijske strukture iznijele jako bitan podatak da su u razdoblju od 2011., zaključno s 2017. godinom, policijska tijela iz svih deset županija i federalni MUP smanjili ukupan broj izvršenih kaznenih djela za čak 11 tisuća.

Maloljetnička delinkvencija

S druge strane, zanimljivi su podaci koji se odnose na maloljetničku delinkvenciju, odnosno broj izrečenih kaznenih prijava. Podsjećanja radi, maloljetnička delinkvencija u Bosni i Hercegovini sve je veći problem. Osim nedovoljnih mjera prevencije, poseban problem predstavlja manjak ustanova za smještaj maloljetnih prijestupnika.

U tom kontekstu, kada su u pitanju maloljetni počinitelji, u prošloj godini podneseno je 413 kaznenih prijava, a kaznene sankcije donesene su u 47 slučajeva, osuda je bilo 77, a maloljetničkim zatvorom kažnjena je jedna osoba. Kada se ovi podaci usporede s 2016. godinom i nekoliko godina ranije, može se statistički konstatirati kako je maloljetnih počinitelja manje u odnosu na spomenute godine kada je, primjerice, u 2016. godini podneseno 427 kaznenih prijava, a u 2014. godini 551 prijava. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?