INTERVJU: ANTE MUSA

Smanjena je potražnja, ne razmišljamo o zaustavljanju proizvodnje

04.04.2020.
u 13:00

Cilj nam je da u ovom trenutku sva briga bude usmjerena na sprječavanje širenja virusa te da svi naši radnici budu sigurni, tvrdi Musa

Kompanija FEAL sredinom ožujka s pojavom koronavirusa poduzela je mjere kako bi zaštitila zdravlje i sigurnost zaposlenika, ali i kupaca. Uz povećanu higijenu, rad u kompaniji je ograničen, dio djelatnika radi od kuća. Osnovan je i tim za krizne situacije. Direktor Ante Musa u intervjuu za Večernji list BiH ističe kako je ovo jedno od najizazovnijih razdoblja u povijesti ove uspješne kompanije.

Kako u ovim novim okolnostima funkcionira FEAL. Je li smanjen obujam proizvodnje?

Kada je riječ o kratkoročnim problemima, FEAL je na njih reagirao iznimno brzo, prije svega, kako bismo zaštitili svoje zaposlenike, kupce i dobavljače, poslovanje i javnost, a istodobno se pripremajući za povratak u normalno poslovanje kada prođe kriza.

Cilj nam je da u ovom trenutku sva briga bude usmjerena na sprječavanje širenja virusa te da svi naši radnici budu sigurni.

Odgovorno provodimo preventivne mjere zašite sukladno preporukama i zapovijedima kriznih stožera, kao i pojačane higijenske i sanitarne mjere u svim segmentima našeg poslovanja. Uz niz konkretnih mjera, osnovali smo i tim za krizne situacije koji svakodnevno prati stanje u okruženju i pravodobno obavještava sve svoje zaposlenike.

Što se tiče proizvodnje, sve funkcionira normalno, uz posebne postrožene mjere koje provodimo kako bismo osigurali prevenciju od zaraze i neometan proces proizvodnje.

Trenutačno smo smanjili obujam proizvodnje na nekih 50% od normalnog rada iz razloga zatvaranja proizvodnje kupaca na pojedinim tržištima kao što je naše domaće te tržište Austrije, južne Njemačke, Italije i Švicarske. U prvom valu pandemije u Europi postojali su također logistički problemi, transport roba bio je zaustavljen. To danas funkcionira puno bolje. Koristim priliku i zahvaliti prijevoznicima i djelatnicima u transportu što na sebe preuzimaju i zdravstveni rizik bez kojeg ekonomija uopće ne bi mogla funkcionirati.

Otkazi, da ili ne?

Budući da se svi nalazimo u neizvjesnim trenucima koji, osim zdravstvene, ugrožavaju i ekonomsku i socijalnu stabilnost društva u kojem živimo, trudimo se, prije svega, svim našim radnicima osigurati stabilnost radnih mjesta, plaće i sva ostala prava koja proizlaze iz radnog odnosa. Možemo očekivati da će kriza s pandemijom COVID-19 ozbiljno promijeniti naše poslovanje i društvo u cjelini. O otkazima trenutačno ne razmišljamo. Učinit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da se kriza prebrodi bez toga i da normalno funkcioniranje tvrtke dočekamo spremni. Opet, sve će ovisiti i o trajanju pandemije i posljedicama koje će ostaviti. Nismo sami u tome, ovisimo o okolini. Očekujemo i od zaposlenika da prepoznaju važnost radnog mjesta i očuvanja tvrtke u teškim vremenima. To se može postići većom pozornošću na posao, čuvanjem vlastitog i zdravlja svog kolege, truditi se više i biti maksimalno koncentriran i vrijedan.

Očekujemo i od okoline da shvati da je mjera zatvaranja tvrtke u cilju sprječavanja zdravstvene krize kontraproduktivna. Pogotovo onih tvrtki koji imaju šansu raditi i održati poslovanje, iako ono bilo svedeno na minimum.

Što vam trenutačno predstavlja najveći problem i može li država olakšati poslovanje kompanije?

Pojedini kupci unutar Europske unije zatvorili su svoje proizvodnje, transport je otežan i skuplji nego inače, naplata je nesigurnija, čak i za ono što je prodano prije krize, te je otežana nabava materijala i opreme.

Prioritet države u ovakvim okolnostima morao bi biti očuvanje radnih mjesta, država bi morala pod hitno donijeti odluku o oslobađanju plaćanja doprinosa i subvencioniranju isplate primanja zaposlenih za sve subjekte iz realnog sektora za vrijeme trajanja pandemije.

Osim toga, poduzeća bi trebala biti oslobođena od plaćanja akontacija poreza na dobit za 2020. godinu jer se obračun akontacije radi na osnovi poslovanja iz 2019. godine koja je bilo jako dobra za većinu poduzeća, a već sada je izvjesno da će veliki dio poduzeća poslovanje u 2020. godini završiti u negativnom predznaku.

Još jedna mjera za koju smatramo da bi država morala napraviti je prolongiranje plaćanja PDV-a s 10. u mjesecu na kraj mjeseca, kao i to da se PDV plaća po naplaćenoj fakturi.

Potrebno se ugledati na zemlje okruženja te, sukladno mogućnostima naše države, učiniti sve što je u moći.

Je li smanjena potražnja, postoji li opasnost raskidanja dogovorenih poslova?

Ne možemo predvidjeti kako će se razvijati situacija ili koje će posljedice imati COVID-19, ali u svakom slučaju, razmatramo različite scenarije i smišljamo strategiju za djelovanje u izvanrednim situacijama. Mislim da je sada preuranjeno davati ikakve procjene djelovanja COVID-19 na poslovanje tvrtke i naše ugovore s kupcima. Potražnja je smanjena, mnogi naši kupci su ili smanjili poslovanje ili su neki čak privremeno zatvorili poslovanje čekajući kako će se stvari odvijati. Opasnost od raskidanja ugovorenih poslova je prisutna iako mislim da se neće dogoditi u većem obujmu. Prije bih rekao da će se ugovori prolongirati.

Kakve su dugoročne procjene utjecaja koronavirusa na vaše poslovanje?

S obzirom na sve navedene poteškoće koje su se odjednom pojavile, kao što su logistički problemi, problemi nabave komponenti iz uvoza, pogotovo iz teško pogođenih zemalja, smanjenu potražnju za proizvodima, poteškoće u sklapanju novih ugovora i poslova, dugoročne posljedice će se osjetiti.

FEAL će uložiti svoj napor i trud kako bi spriječio negativne ekonomske učinke i sačuvao radna mjesta. Organizacijski smo spremni odgovoriti na izazove koji se eventualno mogu dogoditi. Teško je u ovom trenutku predvidjeti što će se dogoditi zato što nitko još uvijek ne zna koliko će sve ovo potrajati.

Ponovno bih ovdje podvukao prioritete, a to su mjere koje će sačuvati zdravlje i skratiti vrijeme trajanja pandemije, kako bi i ekonomske posljedice na gospodarstvo bile manje. Maksimalno podržavamo i provodimo mjere kriznih stožera. Vlada treba agresivnije i navrijeme utjecati svojim ekonomskim mjerama na očuvanje radnih mjesta.

I ostati pozitivan u svemu, osim na testu na koronavirus...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije