Županijska bolnica Livno

Smanjeni troškovi i liste čekanja, uskoro i e-recepti

02.04.2022.
u 08:30

Sustav je instaliran i u Zavod za zdravstveno osiguranje HBŽ-a, a vrijednost ugovora za nabavu LIS-a je 209.690 KM, od čega 85% sufinancira EU, a 15% Vlada HBŽ-a

Studijskim putovanjem 15 djelatnika Županijske bolnice Livno u KBC-u Split i info-danom održanim za učenike medicinske i farmaceutske struke u Srednjoj strukovnoj školi Livno Ministarstvo zdravlja, rada i socijalne skrbi HBŽ-a privelo je kraju dvogodišnji projekt “Unaprjeđenje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sustava - LAB OP” sufinanciranog od Europske unije preko Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora 2014. - 2020., piše Večernji list BiH.

Olakotna okolnost

Riječ je o uvođenju laboratorijskog informacijskog sustava (LIS-a) u Županijsku bolnicu Livno kojim je znatno unaprijeđen rad laboratorija, smanjeni troškovi, a i liste čekanja, kazao nam je pomoćnik ministra zdravstva dr. Davor Vrdoljak te dodao kako je LIS olakšao rad i liječnicima i pacijentima, budući da je s bolnicom uvezao i sve domove zdravlja. - Kad pacijenti urade nalaze, više ih ne moraju nositi od jednog do drugog liječnika, nema papirologije, svi podaci su u računalu te uvezani. Kada pacijent dođe, liječnik u svom računala otvara i gleda nalaze tako da je to jedna velika olakotna okolnost - kaže Vrdoljak.

Sustav je instaliran i u Zavod za zdravstveno osiguranje HBŽ-a, a vrijednost ugovora za nabavu LIS-a je 209.690 KM, od čega 85% sufinancira EU, a 15% Vlada HBŽ-a. Inače, projektno partnerstvo čine četiri partnera. Vodeći partner je Opća bolnica Zadar, a ostali partneri su Zavod za javno zdravstvo Zadar, Opća bolnica “Blažo Orlandić” Bar (Crna Gora) te resorno ministarstvo u HBŽ-u. Ukupna vrijednost projekta za cjelokupno partnerstvo iznosi 978.236 eura, od čega EU sufinancira s 831.500 eura. Specifični cilj projekta je poboljšanje kvalitete usluga u javnom zdravstvu prekograničnog područja preko povećanja učinkovitosti laboratorijske dijagnostike te preko infrastrukturnih zahvata i unaprjeđenja ljudskih kapaciteta u području laboratorijske dijagnostike.

Od dr. Vrdoljaka doznajemo kako je u planu uvođenje i tzv. BIS-a, bolničkog informacijskog sustava.

- Zahvaljujući tom sustavu zaživjet će i e-recepti. Bit će dovoljno otići u ljekarnu sa svojom zdravstvenom iskaznicom gdje će biti svi podaci o lijekovima koje pacijent koristi. To u konačnici znači i da će biti smanjeno hodanje, gnjavaža pacijenata, redovi čekanja... - kazao je.

Najnoviji standardi

U okviru projekta održane su dvije radionice/obuke za zdravstvene djelatnike. Prvoj je nazočilo 16 djelatnika Županijske bolnice, a teme su bile: osiguravanje pravilnog uzorkovanja krvi i urina, priprema za laboratorijske pretrage te razni čimbenici koji utječu na laboratorijska istraživanja i njihovu pravilnu interpretaciju. Drugoj radionici nazočilo je 19 osoba, što znači da je ukupno 35 osoba imalo priliku upoznati se s najnovijim preporukama i standardima vezanim za unaprjeđenje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sustava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?