Stručnjaci traže mjere za oporavak gospodarstva

Smanjiti broj dozvola, pojeftiniti osnivanje tvrtke, ukinuti namete

07.11.2016.
u 10:00

U cilju prevladavanja problema u gospodarstvu, stvaranja stimulativnijeg poslovnog okruženja i dovođenja stranih investicija, Federalni zavod za programiranje razvoja definirao je deset ključnih mjera koje bi Vlada FBiH trebala što žurnije provesti.

Zahtjevi za Vladu

Na prvom mjestu predlažu smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, s ciljem jačanja konkurentske pozicije domaćeg gospodarstva, vodeći računa da ne dođe do poremećaja u javnoj potrošnji (neutralan princip uz povećano oporezivanje imovine i potrošnje). Vlasti moraju pojednostaviti proceduru i način plaćanja poreznih obveza, smanjiti broj naloga za plaćanje s ciljem smanjenja troškova poslodavaca. Traže da se pojednostavi procedura u registraciji tvrtke te da se bitno smanje troškovi kao i broj koraka i dana za osnivanje. Potrebno je smanjiti troškove i rokove za dobivanje urbanističkih, građevinskih, energetskih i drugih dozvola, s ciljem stimuliranja investicija, te uskladiti način oporezivanja rada s metodologijom EU-a. Traže uvođenje oporezivanja svih naknada po osnovi rada, uz adekvatno smanjenje stopa poreza i doprinosa po osnovi plaća. Iz Zavoda za programiranje razvoja traže od Vlade uvođenje sustava multilateralnih kompenzacija i cesija unutar Razvojne banke FBiH, kao načina međusobnog izmirivanja potraživanja. Ovakvo rješenje važno je jer će se smanjiti unutarnji dug u FBiH. Traži se i da se unutar programa Razvojne banke osiguraju krediti za likvidnost s rokom otplate između tri i pet godina za zdrave tvrtke koje imaju problem s nelikvidnošću, tako da se pretvaranjem kratkoročnih obveza u dugoročne relaksira novčani tok u tim tvrtkama. Vlada bi, po preporukama ekonomskih stručnjaka, morala ubrzati aktivnosti na razvoju sustava osiguranja kvalitete te jačanja suradnje, uklanjati barijere i ostvarivati standarde koje traži EU. Kako najočitiji primjer navode onaj koji je vezan za sektore šumarstva (FCC certifikat) i prerade hrane.

Smanjenje nelikvidnosti

Predlažu i da Vlada unaprijedi zakonski okvir kojim bi se stvorile pretpostavke za razvoj primarnog i sekundarnog tržišta kapitala, što će omogućiti svim privatnim kompanijama i onima s udjelom državnog kapitala lakše prikupljanje sredstava za razvoj preko tržišta kapitala. Preporučuju da se iskoriste sredstva od privatizacije za dokapitalizaciju Razvojne banke FBiH kako bi se podigla razina kreditnog potencijala iz kojeg bi se financirali i sufinancirali projekti.

“Realizacijom navedenih mjera smanjila bi se razina opće nelikvidnosti gospodarstva s pozitivnim učincima na povećanje investicija, konkurentnosti poduzeća, povećanje zaposlenosti i izvoza, što bi dovelo do ubrzanijeg gospodarskog razvoja i povećanja životnog standarda građana”, stoji u preporuci stručnjaka iz Zavoda za programiranje razvoja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?