Parafiskalni nameti

Smanjuju se nameti koji su bili uteg oko vrata, cilj povećati broj radnih mjesta

12.03.2018.
u 12:30

Uspostavljeni su i objavljeni registri parafiskalnih nameta na svim četirima razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, čime je ispunjena obveza iz akcijskog plana Reformske agende te stvorene pretpostavke za njihovo smanjenje i harmonizaciju, piše Večernji list BiH. Registar neporeznih prihoda koje naplaćuju institucije BiH usvojen je još 2016. godine i objavljen na web-stranici Ministarstva financija i riznice, a sadrži ukupno 203 neporezna prihoda koja pravne i fizičke osobe plaćaju institucijama BiH u vidu administrativnih pristojbi i drugih naknada. 

Poboljšanje poslovne klime

Poboljšanje poslovne klime u BiH, koje će posljedično voditi i povećanju broja zaposlenih, jedan je od ključnih ciljeva Reformske agende koju su prihvatile bh. vlasti.

Smanjenje različitih parafiskalnih nameta, kao dio sveopćeg poreznog rasterećenja gospodarstva, smatra se najznačajnijim korakom na ovom putu.

Parafiskalni nameti podrazumijevaju različite vrste naknada koje predstavljaju parafiskalni izvor proračunskih prihoda države i “pratećih” korisnika koje gospodarstvo i građani plaćaju za “korištenje dobara od općeg interesa” (voda, šuma, rudno blago, građevinsko zemljište i drugi resursi) ili pak usluga državne administracije. Gospodarstvenici i nevladine organizacije već godinama upozoravaju da su parafiskalni nameti uteg oko vrata bh. gospodarstva. Podsjetimo, zbog ukazane potrebe za smanjenjem broja parafiskalnih nameta u FBiH, urađena je analiza stanja parafiskalnih nameta u Federaciji Bosne i Hercegovine s prijedlozima mjera za smanjenje parafiskalnih opterećenja, a koja se odnosi na aktivnosti identifikacije, definicije i kontrole svih parafiskalnih nameta na svim razinama vlasti i njihovo smanjivanje (vodne naknade, naknade za šume, pristojbe turističkim zajednicama i ostale pristojbe), a što je u skladu s dokumentom Vlade Federacije BiH “Koncept ekonomskog razvoja 2014.- 2018. Ekonomski rast i zapošljavanje” i programom rada Vlade za mandatno razdoblje 2015.- 2018. godine.

Smanjenje i harmonizacija

U Federaciji BiH u prosjeku postoji 198 različitih naknada i pristojbi, od čega se najmanje njih 95 naplaćuje na federalnoj razini, 77 u prosjeku na razini županija, a 26 različitih pristojbi i naknada u prosjeku naplaćuju općine. U Republici Srpskoj okvirni broj naknada koje se naplaćuju po raznim osnovama iznosi 286, a u Distriktu Brčko navedeno je 177 neporeznih davanja. Ovo se navodi u informaciji Ureda koordinatora za reformu javne uprave o smanjenju poreza i doprinosa, te parafiskalnih nameta i njihovoj harmonizaciji na prostoru BiH, koju je Vijeće ministara BiH usvojilo i uputit će Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u skladu sa zaključkom s ranije sjednice ovog Doma. Naglašeno je da je završen prvi korak u mapiranju parafiskalnih nameta te da slijedi provođenje aktivnosti za njihovo smanjivanje i harmonizaciju u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?