Podžić i Šiljegović sa Savom

Snažna podrška Rumunije BiH na putu ka euroatlantskim integracijama

rumunija
30.05.2016.
u 16:22

Predsjedatelj zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH Sifet Podžić i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović sastali su se danas u Sarajevu s državnom tajnicom Rumunije Otiliom Savom.

Rumunsko izaslanstvo, koju su pored državne tajice činili i veleposlanici Rumunije u BiH Filip Todorescu, vojni ataše Rumunije u BiH brigadir Valentin Voaides i njegov suradnik brigadir Renato Nadolu, informirali su domaćine o zakonskim rješenjima kojima se u Rumuniji reguliraju statusna pitanja veterana u oružanim snagama, kao i angažman supružnika stradalih pripadnika vojnih jedinica u okviru Ministarstva obrane Rumunije.

Državna tajnica Otilia Sava navela je da u Rumuniji postoji posebno zakonsko rješenje kojim se regulira školovanje djece i rješavaju slična statusna pitanja pripadnika rumunskih oružanih snaga stradalih tijekom sudjelovanja u mirovnim misijama u inozemstvu.

Podžić i Šiljegović informirali su goste o najvažnijim segmentima demokratske kontrole institucija obrane i sigurnosti u BiH. Naveli su da je Bosna i Hercegovina jedina u regiji institucionalizirala zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda pripadnika oružanih snaga kroz postojanje Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH.

Državna tajnica Rumunije dala je snažnu podršku institucijama BiH na njihovom putu ka euroatlantskim integracijama, te istaknula potrebu uspostavljanja bliske suradnje parlamenata ove dvije zemlje, posebno radnih tijela koja se bave demokratskom kontrolom obrambeno - sigurnosnog sektora u ovim državama, prioćeno je iz PSBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?