Hladni val zahvatio BiH

Snijeg i bura prouzročili probleme u prometu

01.02.2012., Sinj - Rano poslijepodne snijezni prekrivac stigao je nadomak Splita na podrucje Klisa i Dugopolja i u kratkom roku zabijelio cijeli kraj. Snijezni prekrivac na cesti Trilj - Cista velika, zbog jakog vjetra i nanosa ima dosta snijega pa se ko
05.02.2016.
u 07:00

Nakon niza toplih dana i “proljeća” u siječnju i veljači, jučer je BiH i regiju zahvatio dugo najavljivani hladni val koji je prouzročio brojne probleme u prometu, dok su ljubitelji bijelog pokrivača konačno dočekali povoljne uvjete za skijanje na bh. planinama na kojima je već jučer ujutro napadalo više od 10 cm snijega a očekuje se da će ga danas biti i 40 cm. Snijeg je padao u cijeloj Bosni i višim područjima Hercegovine, dok je u nizinama Hercegovine padala kiša, piše Večernji list BiH. Temperature su se spustile gotovo za 20 stupnjeva. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj za teretna vozila iznad 7,5 tona zatvoren je GP Izačić-Ličko Petrovo Selo. Na magistralnim cestama Travnik - Donji Vakuf i Bugojno - Kupres - Šuica zbog ugaženog snijega na kolniku za teretna vozila obvezno je korištenje lanaca. Na prijevoju Kaonig promet je jedno vrijeme bio i obustavljen zbog tegljača koji se prepriječio na cesti. Zbog snježnih nanosa uslijed jakog vjetra sužen je kolnik na magistralnoj cesti Livno - Šuica preko prijevoja Borova Glava te se prometovalo otežano. I na ostalim cestama u višim predjelima mjestimično ima ugaženog snijega na kolniku, ali su ceste prohodne za sve kategorije vozila. Na jugu BiH prometovalo se po mokrom kolniku, a na cestama Mostar - Polog, Mostar - Žitomislići i Buna - Masline, kao i na širem području Gruda i Posušja, povremeno su zabilježeni i jači udari vjetra. Slično vrijeme je bilo i u susjednoj Hrvatskoj. Zbog olujne bure jučer je za sav promet bila zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Čak je za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto zbog vjetra i snijega promet bio potpuno obustavljen. Kišno nevrijeme praćeno jakom burom, koja na makarskom području puše prosječnom brzinom od 70-ak, a na udare i do 100 kilometara na sat, zahvatilo je u jučer Makarsko primorje, gdje se temperatura spustila na 6 Celzijevih stupnjeva, a na biokovskom vrhu Svetom Juri je minus 6 s 40-ak centimetara snijega. U prekidu su bile i trajektne linije. Danas će u Bosni prolazno naoblačenje sa zapada uvjetovati slabu kišu u nizinama, na planinama slab snijeg. U većem dijelu Hercegovine vedro. U noći i u Bosni razvedravanje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i SZ smjera. Najniža jutarnja temperatura između -6 i 0°C, na jugu od -2 do 2°C. Najviša dnevna između 1 i 6°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C. Sutra u cijeloj BiH pretežno sunčano. Prijepodne po kotlinama u Bosni će biti magle. Vjetar slab, ujutro sjevernog smjera, prijepodne će promijeniti na jugo. Najniža jutarnja temperatura većinom između -7 i -1°C, na jugu do 2°C. Najviša dnevna temperatura između 2 i 8°C, na jugu i u Krajini do 10°C.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?