Zima se ponovno vratila

Snijeg zabijelio veći dio BiH

26.02.2017.
u 08:00

I kad smo napokon mislili kako je zima pokazala svoje zube prošlog mjeseca te da je gotovo s hladnim danima, jučer nas je iznenadio prodor hladnog zraka, kao i snježne oborine u dijelu BiH. Tako je jutro na Bjelašnici osvanulo sa 67 cm snijega, dok je u Mrkonjić Gradu bilo 32, Han Pijesaku 22, Sokolcu 18, a u Sarajevu 14 cm snijega. Snijeg je zabijelio i Tuzlu gdje je jučer do 7 sati ujutro napadalo 9 cm, u Srebrenici 8, Kupresu 5, Foči, Livnu 4 cm snijega... Za veći dio zemlje bio je izdan žuti meteoalarm, s time da je u Hercegovini na snazi bio za kišu i vjetar, a u Bosni za snijeg. Već za danas meteoalarm je izdan za sjeverni dio BiH, i to ponajviše zbog niskih temperatura zraka. Na području Federacije BiH ugaženoga snijega bilo je na cestovnim pravcima Ključ - Bosanski Petrovac - Bihać, Bosanski Petrovac - Drvar, Glamoč - Mliništa, Tomislavgrad - Posušje i Turbe - Kneževo.

Zbog snježnih oborina koje su zahvatile veći dio RS-a otežano se prometovalo u višim predjelima i preko planinskih prijevoja, pa su teretna vozila s prikolicom morala koristiti lance na području romanijske regije. Snijeg je pravio probleme i usporavao promet na cestovnim pravcima Teslić - Kotor Varoš preko Borja, Vlasenica - Han Pijesak preko Han Pogleda, Mrkonjić Grad - Mliništa, Šipovo - Strojice prema Kupresu, Kola - Stričići - Čađavica i Karanovac - Kneževo - Travnik.

Zbog zimskih uvjeta, u Hrvatskoj je jučer na snazi bila i zabrana prometovanja za teretna vozila s prikolicom i tegljače na graničnom prijelazu Izačić. Idućih dana slijedi nam nestabilno vrijeme i dalje, samo bi trebalo biti malo toplije. Tako bi danas trebalo biti više oblačnosti u Hercegovini. U Bosni će biti sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar će biti sjeveroistočnog smjera, a u drugom dijelu dana prijeći će na jugo. Jutarnja temperatura zraka bit će između -6 i -2 stupnja, na jugu zemlje od 0 do 4, a najviša dnevna većinom između 5 i 10 stupnjeva, na jugu zemlje od 11 do 14 stupnjeva. U ponedjeljak će biti oblačno vrijeme. U južnim i jugozapadnim područjima može pasti i malo kiše, a na planinama i malo snijega. Jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom između -2 i 2 stupnja, na jugu zemlje od 5 do 9, a najviša dnevna do 15 stupnjeva. U utorak će biti i dalje oblačno, s time da u Hercegovini može pasti malo kiše, a na planinama i snijeg. Vjetar će biti umjerene jačine, s jakim udarima, južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom će biti između 3 i 7, na jugu 6 i 10, a najviša dnevna između 11 i 17 stupnjeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?