bez iznenađenja

Socijaldemokrate očekuju novi unutarnji potresi

Nermin Nikšić
28.05.2019.
u 08:00

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH dobila je starog-novog predsjednika - Nermina Nikšića. Njegova pobjeda nije iznenađenje, ali njezina neuvjerljivost, posebno u odnosu na rezultat protukandidata Edina Delića, pokazuje kako je stanje u SDP-u vrlo turbulentno, piše Večernji list BiH. 

Pobjeda nije uvjerljiva

SDP je birao predsjednika po sustavu “jedan čovjek, jedan glas”, što znači da su svi članovi stranke koji uredno plaćaju članarinu mogli ostvariti biračko pravo. Međutim, sama kampanja i priprema izbora bile su obilježene brojnim kontroverzama i tvrdnjama Nikšićevih protukandidata, Edina Delića i Svetozara Pudarića, da se radi na izbornom inženjeringu te da stranačka tijela zadužena za provedbu izbora forsiraju dosadašnjeg predsjednika.

Čak je i objava rezultata kasnila sat vremena, a sve je dodatno kompromitirano čestitkama Nikšiću od njegovih suradnika preko društvenih mreža znatno prije službene objave rezultata. I u takvoj situaciji Nikšićeva pobjeda nije uvjerljiva. Osvojio je 57 posto glasova onih koji su izišli na birališta, dok je Delić osvojio 38 posto glasova.

Nikšić je u pobjedničkom govoru pozvao na zajedništvo u SDP-u, ali je jasno stavio do znanja kako je ovo bilo i glasovanje o budućem smjeru djelovanja stranke, nakon što su neki visoki dužnosnici SDP-a otvoreno podupirali suradnju sa SDA.

- Ponosimo se antifašizmom i držimo se Titove maksime - što većina odluči, tako će i biti. Ponosim se rezultatom u Tuzli. Danas je većina SDP-ovki i SDP-ovaca rekla da smo bili u pravu kada smo rekli “ne” koaliciji SDA - HDZ - SNSD i da smo bili u pravu kada smo ušli u Bh. blok. Mi nastavljamo u istom smjeru - zaključio je Nikšić skrenuvši pozornost i na nadolazeći kongres SDP-a 8. lipnja, kada stranka bira novi Glavni odbor.

Ozbiljna poruka

Tuzlu Nikšić ne spominje slučajno jer je ovakav izborni rezultat potvrda i prevage njegove, odnosno struje gradonačelnika Jasmina Imamovića u odnosu na predsjednika Županijskog odbora SDP-a Envera Bijedića, koji je bio veliki zagovornik stvaranja županijske Vlade u Tuzli sa SDA. Riječ je, inače, o tradicionalno najjačem uporištu SDP-a.

Nikšićev glavni protukandidat Edin Delić priznao je poraz, ali je ustvrdio da su izbori bili neregularni, uključujući krivotvorenje značajnog broja glasova. Kaže da su unutarstranački izbori predstavljali i određenu vrstu referenduma naspram politike koja djeluje u SDP-u.

- Na tom referendumu je, recimo, iz Tuzlanske županije više od dvije trećine članova SDP-a pošteno i korektno izašlo i podržalo ono što sam govorio i zagovarao. S druge strane, oko 8500 SDP-ovaca iz cijele BiH je podržalo i stalo iza svega toga. To je ozbiljna poruka da ono kako je u SDP-u išlo do sada nema podršku unutar stranke. Pitanje je hoće li rukovodstvo prihvatiti te činjenice i korigirati politiku ili će nastaviti po starom. Ako nastavi po starom, onda će to sigurno stvari dodatno zakomplicirati, poručio je Delić. Sve ukazuje na to da ovo nije kraj previranja u SDP-u i da stranku očekuju novi unutarnji potresi. •

Ključne riječi
SDP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije