Ponos Rame

Solik najbolji u proizvodnji solarne energije

solik
25.01.2016.
u 07:00

Iskorištavanje solarne energije je kod nas u BiH tek u začetku iako smo zemlja s velikim brojem sunčanih dana

Upravo završena 2015. godina za prozorsko poduzeće Solik d.o.o. bila je vrlo uspješna, odnosno postignuti su odlični poslovni rezultati. Ne samo da je solarna elektrana u njihovu vlasništvu nadmašila predviđenu proizvodnju električne energije za 2015. godinu, već su izgradili još osam fotonaponskih elektrana za investitore iz Rame, Posušja i Livna, piše Večernji list BiH. Dio ovih elektrana je već u punom pogonu i ostvaruje prihode, a neke od njih su još u fazi ispitivanja, nakon čega idu u probni rad.

Domaći radnici

“Prigodom izgradnje fotonaponske elektrane, najvažnije je ugraditi kvalitetnu opremu i vrhunski odraditi elektro i građevinski dio posla kako bi se postigla maksimalna proizvodnja elektrane”, kaže za portal Rama-Prozor.info vlasnik poduzeća Solik dipl. ing. Ivo Kudić koji ovakvim pristupom poslu smanjuje troškove održavanja objekta, što je važna stavka investicije.

Usporedno s ovim projektima u Soliku se vrijedno radi na projektiranju i posredovanju kod dobivanja dozvola za brojne druge investitore iz Herecegovine. Gradit će se i raditi puno i u ovoj poslovnoj godini, a treba napomenuti kako ova tvrtka prigodom izgradnje objekta uglavnom angažira domaće radnike.

Kako doznaje portal Rama-Prozor, u tijeku su narudžbe opreme za sljedeći projekt - solarnu elektranu snage 23 kWp Granitex u Čapljini, a tvrtka je još u pregovorima oko gradnje dvije veće (150 kWp) i nekoliko manjih solarnih elektrana (23 kWp). Također, dogovorena je ugradnja nekoliko manjih off-grid sustava kojima će se napajati vikendice i manja obiteljska gospodarstva.

Krajem prošle godine otvorena je podružnica Solar shopa u Mostaru,te u sljedećem razdoblju imaju namjeru na višu razinu podići ponudu i prodaju.

Ovaj pozitivan primjer iz našega kraja pokazuje nam kako se uz puno rada i vjere u svoje znanje i mogućnosti, unatoč svim zaprekama, može postići pomak.

Nije zanemariva činjenica da je realizacijom ovih projekata osam ljudi zaposleno ili ostvaruje dodatni prihod za svoje obitelji.

Podružnica u Mostaru

Važno je još naglasiti kako bi se postigao veći zamah, ne samo u ovom poduzeću, nego i u cijeloj BiH, da bi se sustigle razvijene europske zemlje u pogledu primjene obnovljivih izvora energije u svakodnevnom životu, potrebno je da država što prije poveća subvencije i smanje se administrativne zapreke prilikom dobivanja dozvola.

Iskorištavanje solarne energije je kod nas tek u začetku iako smo zemlja s velikim brojem sunčanih dana. Solarna elektrana se sastoji od solarnih modula koji sunčevo zračenje pretvaraju u električnu energiju. Solarni moduli mogu biti ugrađeni na objektima i na slobodnim površinama. Ugrađuju se na metalne konstrukcije. Određeni broj solarnih modula se međusobno spaja u nizove kabelima, a nizovi s inverterima koji istosmjernu struju pretvaraju u izmjeničnu i ona se preko brojila isporučuje u mrežu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?