potpredsjednik SNSD-a

Špirić: SNSD napušta komisije u oba doma PSBiH i traži raspravu o OSA-i

28.07.2017.
u 14:04

 Izvršni komitet Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) donio  je odluku da svi članovi te stranke u komisijama i odborima oba doma Parlamentarne skupštine BiH podnesu ostavke, priopćio je potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić.

- Ostavit ćemo SDS i dalje u zagrljaju sa SDA, jer nema potrebe da trpimo tu vrstu nasilja unutar parlamenta BiH - ustvrdio je Špirić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Kritikovao je Vijeće ministara BiH, ističući da izvještaj o radu tog izvršnog bh.organa nedavno nije usvojen u parlamentu BiH i da, kako je naveo, nema podršku ni u RS-u ni FBiH.

- SNSD se ne bavi time tko će zamijeniti parlamentarnu podršku. Mislim da ih treba pustiti do narednih izbora da urade ono što mogu i nema garancije da će to biti u interesu bilo koga u BiH – rekao je Špirić ističući da živimo u zemlji u kojoj će Vijeće ministara BiH i dalje funkcionirati bez parlamentrane podrške, što znači, tvrdi, da je van kontrole parlamenta.

Kritikovao je rad Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

- Živimo u zemlji gdje se ne želi osigurati parlamentarna kontrola nad obavještajnim centrom, a nema ništa opasnije kada u jednoj multietničkoj zemlji obavještajni sektor izađe izvan zakona. RS je dio OSA-e, a pitajte ih kada su razmijenili podatke s predsjednikom RS-a, premijerkom, potpredsjednicima? Nikada u mandatu, a dužni su da to urade. Više puta sam upozoravao da nije dobro da obavještajna agencija bude megafon jedne političke partije. Dobro obaviješteni tvrde da postoje snage unutar te službe koje bi da OSA-u pretvore u AID 2, da bude bošnjačka, muslimanska služba - ustvrdio je.

Najavio je  da će SNSD na sjednici Narodne skupštine RS-a tražiti raspravu o radu OSA-e i njenog menadžmenta, zbog činjenice da  ova agencija radi van parlamentarne kontrole i suprotno zakonu.

- Onog trenutka kada u OSA-i dođemo do menadžmenta koji je spreman da poštuje zakon o radu OSA-e, RS neće imati nikakvih problema da surađuje - ustvrdio je potpredsjednik navodeći da su "instituicje RS-a meta OSA-e". 

Ponovio je da SNSD nije protiv sporazuma o transportnoj zajednici, ali traži da se ispoštuje Mehanizam koordinacije i rotacije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?