Vijeće ministara

Unatoč svim nedaćama BiH će imati pozitivan ekonomski rast

Vijeće ministara
05.11.2014.
u 23:13

U godini kada su BiH zadesili neredi u veljači, katastrofalne poplave u svibnju, a uz to traje i svjetske recesija novo izvješće bi moglo donijeti osmijeh na lice građanima i nadu kako nije sve izgubljeno

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Nikola Špirić održao je danas sastanak s predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u vezi s izvršenjem Programa ocjene financijskog sektora (FSAP).

Na sastanku je zaključeno da je vidljiv napredak u financijskom sektoru u odnosu na 2006. godinu, kada je rađen posljednji pregled FSAP-a, a analizirani su podaci u nadležnim institucijama entiteta i na razini BiH. 

Špirić naglasio je da se ovog puta pregled stanja financijskog sektora događa nakon globalne ekonomske recesije izazvane financijskom krizom u razvijenim zemljama, te da se BiH ove godine suočila i sa razornim poplavama.

U Misiji MMF-a i Svjetske banke, koja boravi u BiH od 28. listopada, angažirano je više od 20 stručnjaka kako bi uradili novi pregled u okviru FSAP-a.

"Imajući u vidu razmjere prirodne katastrofe, ekonomija u BiH pokazala je veću otpornost nego što se očekivalo i imati ćemo pozitivan ekonomski rast. Također, bilježimo rast prihoda od neizravnih poreza za 3,4 posto u prvih deset mjeseci ove godine", rekao je Špirić.  

Dodao je da je neophodno stvarati uslove kako bi se osigurao značajniji ekonomski rast, što podrazumijeva i provođenje strukturalnih reformi na kojima kroz svoje projekte inzistiraju i MMF i Svjetska banka.  

Špirić je naglasio da je neophodno voditi računa o ustavnim nadležnostima kod kreiranja preporuka jer to garantira njihovu efikasnu realizaciju.  

Predstavnici MMF-a i Svjetske banke kazali su da kroz Program ocjene financijskog sektora analiziraju bankarski sektor, oblast osiguranja, platni promet i osiguranje od rizika u ovim oblastima.  

Naglasili su da je od posljednjeg pregleda u BiH bilo korisnih zakonskih izmjena kako bi se unaprijedilo stanje financijskog sektora, a da se neke oblasti sada prvi put analiziraju.  

Izvještaj i preporuke Misije MMF-a i Svjetske banke u oblasti FSAP-a trebali bi biti završeni do 18. studenoga ove godine, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?