PONUDA BEOGRADA

Srbija traži uspostavu zajedničkih veleposlanstava

Aleksandar Vučić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.01.2014.
u 10:50

Srbija je već uspostavila kontakte sa Skopljem, Podgoricom, Sarajevom, ali i Ljubljanom

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije ponudit će, radi smanjenja troškova diplomatske mreže, u idućim tjednima državama u regiji uspostavljanje zajedničkih predstavništava u stranim zemljama.

Srbija je već uspostavila kontakte sa Skopljem, Podgoricom, Sarajevom, ali i Ljubljanom o eventualnim zajedničkim diplomatskim ispostavama u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

Srbija tijekom ove godine planira otvoriti tri veleposlanstva u Saudijskoj Arabiji, Kataru i Gani i pet diplomatskih ureda u Venecueli, Čileu, Peruu, Vijetnamu i Kambodži i upravo bi na ovim destinacijama mogao da profunkcionirati "skandinavski model", javili su srpski mediji.

Šef diplomacije Ivan Mrkić izjavio je da bi se do kraja godine mogao postići dogovor.

"Najbliže smo dogovoru s Makedoncima i Crnogorcima. Mi nastavljamo sa svojim planom širenja DKP mreže, ali ćemo ponuditi svima koji su zainteresirani da nam se priključe. To bi, s jedne strane, smanjilo troškove, ali bi omogućilo da države regije budu zastupljenije i vidljivije u mnogim dijelovima svijeta, kao i da lakše udruženo nastupaju na trećim tržištima", rekao je Mrkić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije