Novi skandal u KPZ Zenica

Srbin tvrdi da ga je Čaušević u Zenici pokušao obrezati

19.05.2016.
u 07:00

Robert Jusić, zatvorenik iz Srbije, koji odslužuje kaznu od dvije godine i mjesec dana u Kazneno-popravnom zavodu Zenica tvrdi kako od prvog dana dolaska u ovaj zatvor trpi fizička i psihička maltretiranje te da su nad njim pokušali izvršiti čin obrezivanja, pa ga čak i ubiti.

Iznude novca

Prema pisanju srbijanskog EuroBlica, a koje su prenijeli mediji u RS-u, Jusića, koji u Zenici služi kaznu zbog otmice i nanošenja teških ozljeda, je pokušao obrezati Haris Čaušević koji služi 35-godišnju zatvorsku kaznu zbog terorizma. Podsjetimo, Čaušević je osuđen zbog terorističkog napada na Policijsku postaju u Bugojnu 27. lipnja 2010. Prema tužbenim navodima, napad se dogodio u ranim jutarnjim satima kada je okrivljeni, postavljanjem ranije pripremljene improvizirane naprave na stražnji zid zgrade PP Bugojno i njezinim aktiviranjem, prouzročio razornu eksploziju. U tom napadu smrtno je stradao policajac Tarik Ljubuškić, teže je ranjena policajka Edina Hindić, dok je pet policijskih službenika - Muamer Karadža, Sanel Hodžić, Sulejman Bešić, Marinko Kolak i Mugdim Škandro - zadobilo lakše ozljede. Prema tvrdnjama Jusića, već pri samom dolasku u KPZ Zenica drugi zatvorenici su ga više puta pretukli i iznuđivali novac od njega. “Tada su me prebacili u četvrti paviljon, ali su i tu nastavljeni problemi. Maltretirali su me samo zato što sam Srbin. Osuđenik Samir Imamović pokušao me je tada ubiti, a uprava zatvora ga je kaznila sa samo 20 dana samice”, tvrdi Jusić. Također tvrdi da mu je, kada se žalio stražarima, jedan od njih rekao da će ga, ako ne bude davao novac, tući kao Vojislava Šešelja te da mu “ovo nije Srbija”. Osuđenici srpske nacionalnosti tvrde da ovo nije prvi put da su meta napada Srbi i da zatvorski čuvari uvijek okreću glavu kada se dogodi napad na njih.

Napad na Uskrs

Ovo je drugi veliki skandal koji potresa KPZ Zenica u posljednjih 20-ak dana. Podsjetimo, na pravoslavni Uskrs, 1. svibnja, napadnuta su braća Nenad i Predrag Bajić i Siniša Babić koji su taj dan proslavljali blagdan. Njih su, prema tvrdnjama, pretukli pripadnici selefijskog pokreta. Nakon tog napada obitelji zatvorenika srpske nacionalnosti tražile su da se osobe iz RS-a koje služe zatvorske kazne na području Federacije prebace u neki od zatvora u Republici Srpskoj jer je ugrožena njihova sigurnost. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije