potvrđeno iz UNO BIH

Srebrena malina podnijela carinsku prijavu za respiratore

27.05.2020.
u 17:59

Ratko Kovačević iz UNO BiH potvrdio je za N1 da je Srebrena malina danas podnijela carinsku prijavu za 20 respiratora koji su stigli u BiH.

Pojasnimo, to zapravo znači da će postupak carinjenja biti u potpunosti završen danas, a respiratori će ispod carinskog nadzora moći izaći onog trenutka kada bude plaćeno 265.131 KM duga za PDV po osnovu uvoza ovih 20 respiratora.

Inače, Srebrena Malina ima i dug po osnovu njihove PDV prijave prema UNO BiH, koji je iznosio nešto više od 452.000 KM, a obzirom da dugovanja nisu izmirili ušli su u postupak prinudne naplate u okviru kojeg se obračunavaju i dnevne kamate, tako da taj dug sada iznosi nešto više od 470.000 KM.

Kovačević je istaknuo kako država ne plaća PDV kada su u pitanju donacije.

"Oslobođene su donacije plaćanja PDV-a, odlukom Vijeća ministara, nakon proglašenja stanja prirodne nesreće uzrokovane pandemijom", potvrdio je glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?