Realizacija važnih projekata

Središnja Bosna postaje raskrižje prometno-energetskih pravaca

03.06.2022.
u 17:34

Osim realizacije infrastrukturnih projekata, središnja Bosna dobila je i značajna sredstva s federalne razine koja će zasigurno potpomoći provedbu reformi i financiranje/sufinanciranje projekata

Prostor središnje Bosne doživljava svojevrsni građevinski preporod, a započeti projekti, kao i oni koji se planiraju, postavit će ovaj dio BiH na svojevrsno raskrižje međunarodnim prometnih koridora, omogućujući time još snažniji razvoj gospodarske djelatnosti, piše Večernji list BiH.

Suradnja i potpora

Od Lašve, preko Busovače, Viteza, Novog Travnika i Travnika, pa do Jajca na zapadu - prolazak brze ceste Lašva - Travnik - Jajce imat će dugoročan, strateški značaj za ostanak i opstanak naroda na ovom prostoru, a s obzirom na činjenicu kako je žila kucavica svake ekonomske aktivnosti upravo brza i sigurna prometna povezanost, očekivanja su kako će ovaj projekt generirati stotine novih radnih mjesta. Navedene općine mjesta su na kojima djeluje nekoliko iznimno značajnih gospodarskih subjekata, a poznavajući tradicionalnu marljivost tamošnjeg stanovništva, ova će im prometnica biti svojevrsni poticaj za realizaciju nekih novih, inovativnih poslovnih ideja. Upravo su spomenuta cesta, ali neki drugi infrastrukturni projekti bili u fokusu posjeta Izaslanstva Kluba zastupnika HDZ-a BiH - HNS-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Općini Vitez gdje se sastalo s općinskim načelnikom Borisom Marjanovićem.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH - HNS-a Marijan Klaić zahvalio je općinskom načelniku Borisu Marjanoviću na dobrodošlici te istaknuo kako je cilj posjeta razmotriti stanje ne samo u općini Vitez nego i u cijeloj Srednjobosanskoj županiji kako bi se utvrdio daljnji tijek suradnje u vidu potpore onim projektima koji će dodatno unaprijediti životne uvjete u ovoj županiji.

Načelnik Boris Marjanović zahvalio je Izaslanstvu na posjetu te ih upoznao sa stanjem u općini Vitez. Također, izrazio je zadovoljstvo suradnjom općinske i federalne razine vlasti, ocijenivši je vrlo uspješnom i produktivnom, s obzirom na niz projekata realiziranih uz njezinu potporu.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo je kako je sinergija svih razina vlasti dovela do realizacije mnogih projekata i potpore značajnim javnim ustanovama, a sve na dobrobit žitelja u Srednjobosanskoj županiji.

Dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković izrazio je zadovoljstvo posjetom te se dotaknuo aktualne političke situacije i sveukupnih odnosa u Federaciji BiH. Tijekom posjeta, razgovarano je o nizu strateških projekata, među kojima i o projektu izgradnje brze ceste Lašva - Nević polje, kao i o potpori javnim ustanovama u ŽSB-u, posebice zdravstvenim, u cilju stabilizacije zdravstvenog sektora. Dogovoreno je daljnje zalaganje za unaprjeđenje sveukupnog života u općini Vitez, ali i u cijeloj Srednjobosanskoj županiji.

Važna sredstva

Značaj središnje Bosne, osim navedene prometnice, prepoznat je i kroz značajna izdvajanja financijskih sredstava s federalne razine, pa je tako nedavno Vlada FBiH donijela odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2022. godinu Federalnom ministarstvu financija s ekonomskog koda "Tekući transferi drugim razinama Vlasti i fondovima - županije", a u okviru kojega će Srednjobosanska županija dobiti 22.278.273 KM. Podsjećamo, trenutačno se na prostoru županije realizira projekt brze ceste, pri čemu je nedavno potpisan ugovor za izgradnju prve dionice od poslovne zone Vitez do Nević Polja. S druge strane, središnja Bosna trebala bi, a u svijetlu novih geopolitičkih okolnosti biti povezana i na plinovod koji će dovoditi ovaj energent preko Republike Hrvatske. Radi se o projektu Južna interkonekcija, a u okviru kojega će prvi krak plinovoda ići od Posušja, preko Kupresa do Novog Travnika, a drugi od Posušja preko zapadne Hercegovine do Mostara.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Jero
Jero
17:59 03.06.2022.

Ništa o ugruzi Hrvata u SBK.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije