Izviđači 'Radobolja'

Stančić: Želimo mladima približiti skautska načela i pridonijeti razvoju djece

izvidjaci04_nnn_bih_18092015
Foto: Braco Selimović
1/2
22.09.2015.
u 06:15

Bez obzira na sva društvena previranja koja se već godinama ovdje događaju, izviđači u BiH ostali su jedinstveni, naglasio je Jakiša Stančić, član uprave Odreda izviđača 'Radobolja'

Odred izviđača "Radobolja" utemeljen je 7. travnja 1963. godine pod imenom NH "Haćam Mithad". U predratnom razdoblju organizirao je brojna logorovanja, zimovanja, izlete..., a bio je prepoznatljiv po olimpijadi "Aprilski susreti". Nakon stanke zbog rata, članovi odreda su 21. prosinca 1994. godine obnovili njegov rad pod novim imenom "Radobolja", s nešto izmijenjenim programom prilagođenim skautskom pokretu.

Skautska načela

Odred nastoji približiti članstvu skautska načela i pridonijeti razvoju djece i mladih. - Nakon završenog logorovanja na Boračkom jezeru, došlo je do malog zatišja u radu OI "Radobolja", ali, evo, počeli su sastanci starih članova, kao i pripreme za prijam novih članova u naš odred. Svi zainteresirani učenici od 4. do 8. razreda, srednjoškolci, studenti..., mogu se priključiti našem odredu, svi su dobrodošli, kazao je u razgovoru za "Večernji list" BiH Jakiša Stančić, član uprave OI "Radobolja". Stančić ističe kako u OI "Radobolja" trenutačno ima oko 50 članova raznih životnih dobi. - Izviđački program je takav da kod nas uvijek i za svakoga ima posla, lijepog druženja, izleta, sportskih i zabavnih aktivnosti, svatko može pronaći nešto za sebe, ističe Stančić. OI "Radobolja" od 1997. organizira Veselu olimpijadu na kojoj se djeca natječu se u tradicionalnim izviđačkim igrama poput trčanja u vreći, potezanja konopa, utrke na 3 noge... - Na Veseloj olimpijadi se skupi skoro 200 djece koja subotnje prijepodne provedu u prirodi i druženju, kazao je Stančić te dodao da "Radobolja" još od 1995. suorganizira i manifestaciju "Betlehemsko svjetlo". -Glavni organizatori su austrijski skauti. Mi na tim priredbama okupimo i djecu iz drugih organizacija, svih vjera. Držimo se temeljnih skautskih načela, a to su jednakost, ljubav i solidarnost među ljudima.

Ostali jedinstveni

Izviđači idu na razna natjecanja, često i u druge države. No, financijski uvjeti diktiraju ovu vrstu aktivnosti. - Izviđači neminovno "trpe" sudbinu sredine u kojoj su. Izviđači iz BiH, bez obzira na društvena previranja, ostali su jedinstveni. Međutim, vrlo je malo mogućnosti za organiziranje natjecanja. Naše najpoznatije natjecanje su "Mostarski susreti" koje organizira Savez izviđača grada Mostara, a u BiH se ide na natjecanja u Nemilu, Zenicu, Sarajevo...

Za sve to treba novac, a mi od Gradske uprave godinama ne dobivamo ništa. Zbog toga se sada sve rjeđe ide na natjecanja, što je velika šteta, jer to je iznimno korisno za mlade ljude. Tu nauče mnoge vještine, a svakako je vrlo važno i što se šire pogledi, sklapaju nova prijateljstva..., naglasio je Jakiša Stančić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije