Unatoč najnovijoj političkoj krizi

Standard & Poor’s potvrdio stabilan kreditni rejting BiH

18.09.2016.
u 07:00

Nakon što je obećana nova tranša kredita od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), međunarodna agencija za kreditni rejting “Standard & Poor’s” objavila je kako Bosni i Hercegovini ostaje isti kreditni rejting “B+” sa stabilnim izgledima.

Kako prenosi agencija “See News”, suvereni kreditni rejting, koji je spomenuta agencija potvrdila za BiH, dolazi u vrijeme kada su ponovno pojačane političke tenzije, ali su bh. vlasti, unatoč svemu, zauzele reformski smjer i nova tranša kredita od MMF-a u iznosu od 553 milijuna eura trebala bi još više ojačati nastupajuće reforme. Provedba reformi, posebice u poslovnom okruženju, trebala bi biti platforma za privlačenje stranih investicija u državu koja ima, kako navode, komplicirani institucionalno-politički ustroj. Iako su vlasti postigle napredak u provedbi programa reformi, primjerice spominje se kako su oba bh. entiteta (FBiH i RS) usvojila nove Zakone o radu, investicijski rizik i dalje je velik.

“Napredak u strukturnim reformama bit će glavni uvjet za poboljšanje poslovnog okruženja i poticanje gospodarskog rasta. U nedostatku većih priljeva stranih ulaganja, očekujemo rast koji će potaknuti apsorpciju stranih fondova, s ulaganjima koja uglavnom financiraju multilateralne institucije”, stoji u analizi međunarodne agencije za kreditni rejting “Standard & Poor’s”. Stabilni izgledi, kao i u dosadašnjim izvješćima spomenute agencije, zasnovani su na očekivanjima kako će mogući nastavak međunarodnog kreditiranja, uz uvjete za osiguranje kredita, učvrstiti politiku u pogledu Reformske agende.

Usporedno s pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom, vlasti obaju bh. entiteta usvojile su zakone kako bi pokrenule aktivnosti u sklopu Reformske agende, usvojene prošle godine, uključujući zakone o radu, reforme u oblasti poreza na dobit i zakone o unapređenju bankarske supervizije.

Međutim, i uz mogući aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), analitičari ove agencije očekuju rizike u provedbi. Spomenimo kako je Centralna banka BiH doznačila Republici Srpskoj 51,260.600 KM, što je dio prve tranše proširenoga aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Sredstva su prenesena na račun kod komercijalne banke po instrukciji Ministarstva financija Republike Srpske, dok Federaciji BiH sredstva u iznosu od 102,521.200,60 KM još nisu prebačena jer nije dostavljena instrukcija za daljnji transfer.

“Račun posebnih prava povlačenja (SDR) Centralne banke BiH kod MMF-a je s datumom valute 9. rujna odobren za iznos od 63,41 milijun SDR, što dalje iznosi 154,321.928 KM”, navode iz Centralne banke BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije