Intervju: Džemil Hajrić

Standarde na tržištu BiH najčešće ne zadovoljavaju med i morski plodovi

02.09.2017.
u 07:00

Ravnatelj Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić u intervjuu za Večernji list govori o kvaliteti hrane koja se nalazi na tržištu BiH, laboratorijskim analizama, ali i proizvodima koji najčešće ne zadovoljavaju propisane standarde.

Na tržištima u regiji sve je češća pojava upozorenja o povlačenju određenog prehrambenog proizvoda s polica. Kakvo je stanje u BiH? Koliko često takvi proizvodi dospiju na naše tržište?

- Agencija za sigurnost hrane BiH posredstvom Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) dobiva obavijesti u slučajevima kada se utvrdi da je zdravstveno neispravna hrana podrijetlom iz EU stavljena na tržište BiH te u slučajevima kada je zdravstveno neispravna hrana podrijetlom iz BiH stavljena na tržište EU. U najvećem broju slučajeva sporni proizvodi, koji su predmet obavijesti EU RASFF, plasirani su na tržište više zemalja. U prethodnoj godini, u suradnji s mjerodavnim inspekcijskim tijelima, Agencija je postupala po ukupno 13 obavijesti EU RASFF, od čega se jedna odnosila na dječju hranu. Temeljem informacija izvan EU RASFF-a u 2016., Agencija je, u suradnji s mjerodavnim inspekcijskim tijelima, poduzimala mjere povlačenja s tržišta BiH dvaju proizvoda proizvođača Takovo d.d. Gornji Milanovac namijenjena prehrani male djece, u kojima su utvrđene nedopuštene količine ostataka pesticida, dok je uvoznik obavio dobrovoljno povlačenje dvaju proizvoda proizvođača Nestle Espana S.A zbog prisutnosti tropanskih alkaloida. U 2017. godini zastupnik za distribuciju proizvoda Novalac za BiH povukao je s tržišta jednu vrsta mliječne hrane za dojenčad navedenog proizvođača. U svim tim slučajevima postojale su iznimno dobra koordinacija i razmjena informacija s mjerodavnim inspekcijskim tijelima i subjektima u poslovanju s hranom te su pravodobno obaviješteni potrošači...

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije