Strategija razvoja FBiH

Stanje okoliša u FBiH uvjetovano ekonomskim, društvenim i tehnološkim razvojem

07.10.2019.
u 14:31

Na radionici za izradu Strategije razvoja Federacije BiH za razdoblje 2021.-2027. raspravljano je o stanju u oblasti okoliša, komunalne infrastrukture i upravljanja prirodnim resursima.

Istaknuto je da je stanje okoliša u Bosni i Hercegovini, pa tako i Federaciji BiH, uvjetovano ekonomskim, društvenim i tehnološkim razvojem.

Velika područja zemljišta su kontaminirana minama, otpad se većinom odlaže bez recikliranja, upravljanje šumama je na lošoj razini uz tisuće hektara posječene ili uništene šume. Dugoročno gledano, gospodarska aktivnost mora poštivati ograničenje zagađenja u odnosu na obnovljive resurse.

Među važnim faktorima degradacije okoliša navedeni su neravnomjeran razvoj urbanih i ruralnih sredina i siromaštvo. Urbana područja su u porastu, odnosno nastavlja se trend koncentracije stanovništva. Bespravna gradnja predstavlja veliki problem, što je prvenstveno rezultat nedostatka mehanizama planiranja, provođenja i kontrole gradnje.

Negativan utjecaj siromaštva i lošeg ekonomskog stanja na okoliš ogleda se u neadekvatnom odvodu i tretmanu otpadnih voda, lošem upravljanju otpadom, zagađenju zraka emisijama iz prometa i industrijskih postrojenja sa zastarjelim tehnološkim procesima, nekontrolisanom sječom drva za ogrjev i sl.

Kao jedno od pozitivnih događaja u pogledu okoliša ocijenjen je proces priključivanja BiH Europskoj uniji, koje je pridonijelo prioritiziranju i unapređenju politike zaštite okoliša. Održivo korištenje i upravljanje prirodnim resursima predstavlja jednu od osnovnih pretpostavki povećanja konkurentnosti svake ekonomije u dugoročnom razdoblju, kao i višeg životnog standarda građana.

Integrirana Strategija razvoja će odrediti osnovne smjernice društveno-ekonomskog napretka koji bi trebao rezultirati boljim životom građana Federacije.  

- Okoliš ima veliki značaj za zdravlje ljudi, ekonomski razvoj i konkurentnost zemlje. Međutim, zagađenje, klimatske promjene, nestašice resursa, uništenje ekosistema, mogu ugroziti ekonomski rast ali i život na planeti, priopćeno je iz Federalnog zavoda za programiranje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?