BRUXELLES

Stano: EU očekuje konstruktivan rad na ključnim prioritetima iz Mišljenja Europske komisije

28.09.2023.
u 20:11

Glasnogovornik EU pri Europskoj službi za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Peter Stano izjavio je danas kako je EU ozbiljno zabrinuta zbog nedavnih zakonodavnih inicijativa i najava u entitetu Republika Srpska koje su u suprotnosti sa europskim putem Bosne i Hercegovine, uključujući i Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija – koji nevladine organizacije označava kao „strane agente“, a sada je usvojen u prvom čitanju u Narodnoj skupštini RS-a.

Istaknuo je kako bi konačno usvajanje Zakona bilo u izravnoj suprotnosti sa više puta ponovljenim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske za napredak Bosne i Hercegovine ka europskim integracijama, a posebno u pogledu ključnog prioriteta 11, koji govori o civilnom društvu i ključnog prioriteta 12 o slobodi izražavanja i medija, te pozvao zastupnike u Narodnoj skupštini RS da još jednom razmotre i ne idu dalje s ovim prijedlogom zakona.

- Poštivanje ljudskih prava, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam, kao i okružje koje omogućava organizacijama civilnog društva da slobodno djeluju ključni su stupovi demokratskog društva.

Osuđujemo nedavno stupanje na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske, kojima su ponovno uvedene krivične sankcije za klevetu, čime su nametnuta nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja neovisnim medijima i civilnom društvu, te predstavlja razočaravajući i nesporno veliki korak unazad kada je riječ o zaštiti temeljnih prava. To je u suprotnosti sa očekivanjima koja su pratila dodjelu kandidacijskog statusa za članstvo u EU i u suprotnosti sa interesima svih građana Bosne i Hercegovine, pa tako i onih koji žive u entitetu Republika Srpska. Navedeni koraci su također protivni osnovnim načelima EU.

EU očekuje od svih nadležnih konstruktivan rad na ključnim prioritetima iz Mišljenja Europske komisije, što je neophodno kako bi Komisija mogla preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom - navodi se u izjavi glavnog glasnogovornika pri Europskoj službi za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Petera Stano, dostavljenoj medijima iz Izaslanstva EU u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije