Mostar

Stanovnici Bakijine luke više ne strahuju od Neretve

20.09.2017.
u 10:00

Obilne oborine, koje su u posljednje vrijeme zahvatile regiju, a rijeke poplavile neka mjesta u bh. susjedstvu, zabrinule su i mještane Mostara. To se, prije svih, odnosi na stanovnike naselja Bakijina luka, koji s poplavama imaju traumatično iskustvo, piše Večernji list BiH. Mještanima tog naselja, koje ima oko 160 kućanstava, zauvijek će ostati u sjećanju prosinac 1999. godine kada se, uslijed obilnih oborina, rijeka Neretva izlila iz svoga korita i poplavila njihove domove.

Konstantna opasnost

Od tada oni strepe od ponovnog plavljenja. U više navrata tijekom proteklih godina Bakijinoj luci prijetila je opasnost od ponovnog plavljenja rijeke Neretve. Kako bi se zaštitili od plavljenja, mještani su tražili da se izgradi zid ili nasip koji bi ih zaštitio, dolazili su u svoju mjesnu zajednicu i tražili pomoć. Upravo zbog toga, u rujnu 2012. godine Grad Mostar je izdvojio sredstva i napravljen je projekt za izgradnju zaštitnog nasipa koji bi obuhvatio cijelo područje u Bakijinoj luci uz Neretvu površine oko 20.000 metara, u koji su ugrađeni i drugi sadržaji.

Realizacija u nekoliko faza

Mjesna zajednica organizirala je javnu raspravu na kojoj je bio izložen idejni projekt za izgradnju nasipa u Bakijinoj luci s pratećim sadržajima, čija je realizacija planirana u nekoliko faza. Projektom je predviđena izgradnja nasipa na kojem bi bila pješačka i biciklistička staza s klupama za odmor. Duž nasipa bi se posadilo drveće koje bi s vremenom stvaralo hlad za ugodnu šetnju ili vožnju biciklom. U zelenom dijelu predviđena je izgradnja nekoliko igrališta za djecu. Uvažavajući primjedbe mještana koji su nazočili javnoj raspravi, Grad Mostar je tijekom 2013. i 2015. godine izdvojio sredstva za realizaciju prvih dviju faza. U prvoj fazi projekta urađen je glineni nasip na koji je, tijekom realizacije druge faze, postavljen sloj pijeska i kamen koji je nasip učvrstio te ga učinio sigurnijim.

- Što se tiče opasnosti od plavljenja rijeke Neretve, stanari Bakijine luke su, po navodima projektanta, sigurni, međutim, trenutačni problem predstavlja stvaranje lokvi uz područje do nasipa. Kako bi stanari bili u potpunosti sigurni od oborina, potrebno je realizirati treću fazu projekta koja uključuje pravljenje velikog bunara gdje će biti smješteno postrojenje za prepumpavanje zaobalnih voda koje će ih dovoditi u šaht i prepumpavati u Neretvu u slučaju kad i ako naraste vodostaj te rijeke - kazali su nam iz mjesne zajednice Bakijina luka. Prema riječima projektanta, u međuvremenu, dok se ne steknu uvjeti za realizaciju treće faze projekta, trebalo bi se u nasip ugraditi betonsku cijev promjera 600 mm kroz koju bi voda tekla u Neretvu, a u slučaju da se vodostaj Neretve podigne, tu cijev bi trebalo blokirati. Izgradnjom nasipa mještani ovog mostarskog naselja konačno mogu odahnuti.

Prema riječima projektanta, a i prema onome što smo vidjeli na terenu, opasnost od plavljenja svedena je na minimum. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije