Upozorenje

Stanovnici RS-a mete virtualnih džeparoša

09.08.2016.
u 09:00

Virtualne financijske prijevare s kojima se u svijetu bore stotine tisuća ljudi postale su stvarnost i u RS-u, pa se građani masovno suočavaju s novom generacijom džeparoša. Iako je ova vrsta kriminala više prisutna u inozemstvu jer je kupnja preko interneta rasprostranjenija nego kod nas, mnogi su se i kod nas opekli, piše Glas Srpske.

- Prije nekoliko mjeseci htio sam naručiti telefon s jedne američke web stranice, sve podatke sam uredno unio na stranicu, a telefon mi nikad nije stigao. Prijatelj informatičar kasnije mi je objasnio da sam zapravo unio podatke na lažnu internetsku stranicu, koju su kreirali “internetski” lopovi - kazao je Banjolučanin Miloš L. Ovaj 24-godišnjak kaže da gubitak veći od 100 eura nije ni prijavio policiji jer smatra da se lopovima koji “operiraju” u virtualnom svijetu teško može ući u trag. Da su moderni načini kupnje donijeli i novu vrstu kriminala, potvrđuju i u Pokretu potrošača RS-a te ističu da je jako rizično naručivati proizvode preko interneta, a osobito plaćati te proizvode unaprijed.

- Za tu robu kupac ne dobiva nikakav dokument ili jamstvo i prilikom takvih kupnji treba biti jako oprezan - rekli su u Pokretu potrošača RS-a. Slučajevi virtualnih prijevara nisu zaobišli ni banke koje posluju na domaćem tržištu. U Hypo-Alpe-Adria banci navode da su lani zabilježili 11 zloupotreba, dok ih ove godine nije bilo, a osim korištenjem na bankomatu lopovi su kartice njihovih klijenata “čistili” i kupujući preko interneta. Podaci MUP-a RS-a svjedoče o zloupotrebama kartica, ali sudeći prema njihovim podacima, ovaj kriminal nije masovno rasprostranjen.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?