Manje novozaraženih

Statistika sve gora, nadležni poručuju: Situacija je i dalje pod kontrolom

10.08.2020.
u 19:45

Manje je novozaraženih, više je oporavljenih, najviše mrtvih u cijeloj regiji danas u Bosni i Hercegovini od Covid 19. Još 16 ljudi izgubilo je život. Situacija je i dalje pod kontrolom kažu nadležni, a statistika je grozna.

Za 24 sata evidentirano je 16 preminulih Covid 19 bolesnika u BiH.

Znaju da imaju problem, što je konstatirao i premijer Federacije Bosne i Hercegovine nakon hitnog sastanka sa premijerima županijau FBiH.

"Dva i pol mjeseca,dva mjeseca i deset dana, poslije proglašenja suspenzije stanja prirodne nesreće mi imamo slijedeće podatke: umjesto 1.082 imamo 8.488 zaraženih. Osam puta više. U istom periodu vremenskom je 201 više umrlih. Aktivni broj je 3.513. naspram onih 87. To govori da ponovo imamo problem", kazao je Fadil Novalić.

Među zaključcima Vlade FBiH je pojašnjenje mjera prema lokalnom nivou u cilju konkretnijeg donošenja odluka. No nisu mjere i ponašanje dijela građana jedini problem na lokalnom nivou. U Sarajevskoj županiji, s najvećim brojem zaraženih od koronavirusa još nije odlučeno ko će upravljati izolatorijem u Studentskom domu Bjelave. Osim što se ne zna u čijoj je nadležnosti, sve je spremno ističu iz kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS-a.

"Izolatorij ima kapacitet do 100 mjesta, podijeljen je u pet odijela po 20 pacijenata, na prizemlju i na tri sprata. O jednom odjelu će brinuti tim koji je sastavljen od jednog ljekara specijaliste i dvije medicinske sestre. Timove će angažovati opet kad budu donesene neophodne odluke javno-zdravstvene ustanove, a po potrebi i privatne u Kantonu Sarajevo", kazao je Kemal Beganović član Kriznog Štaba Minsitarstva zdravstva KS.

Obzirom na broj stanovnika, izolatorij na Podhrastovima sa 100 kreveta i novi na Bjelavama, koji je namijenjen za pacijente sa srednje teškom kliničkom slikom neće omogućiti svim Covid 19 bolesnicima adekvatnu medicinsku skrb. Premijer Novalić danas obećava:

"FBiH će donijeti naredbu da se aktiviraju sve bolnice kao izolatorij. Za sada imamo pasivnih i u Sarajevu i Mostaru i Tuzli."

Kanton Sarajevo još uvijek nema ministra zdravstva. DF je ponudio novo ime za ministricu Draženku Malićbegović, aktuelnu pomoćnicu ministrice civilnih poslova BiH. Čeka se potvrda koalicionih partnera.

"Vjerujem da bih u ovom datom trenutku mogla dati adekavatan odgovor", kazala je Malićbegović.

Uz bolničke kapacitete, najveći problem u BiH je nedovoljan broj ljekara i medicinskog osoblja. Danas se govorilo i o njihovom broju.

"Infektologa je 51. urgentaša 19, 181 anesteziologa, 87 pneumofiziologa. 51 infektolog radi šest mjeseci. Ako u Sarajevu imate 1.200 slučajeva, računajte puta tri odmah koji su kući", kazao je Goran Čerkez.

"Unutar infektivnih klinika moramo imati intenziviste koji su ustvari intenzivisti infektolozi. Ove sve naše kolege preuzimaju pored ogromnog posla koje imaju na operacijama ortopeškim, hirurškim, ginekološkim preuzimaju naše kolege sa anestezije najteže pacijente koje liječe multidisciplinarno i sveobuhvatno", kazao je Samir Delibegović, šef odjela proktologije UKC Tuzla.

Građani u BiH u ovom trenutku ne mogu utjecati na politikanstvo, niti na mjere koje će biti donesene, niti na odluku vlasti na bilo kojem nivou. Ali ono što možemo je zajedno se boriti protiv ovog neprijatelja i spriječiti ovoliki broj oboljelih i preminulih sugrađana. Zato maske, distanca i izbjegavanje okupljanja u velikom broju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije