o tematici pričuvnih sastava

Stav Amerike potvrda onog o čemu govore hrvatski političari u BiH

01.07.2019.
u 09:30

Diplomacija Sjedinjenih Američkih Država u BiH po prvi put nakon dulje vremena jasno i glasno potvrdila je i stala iza stavova hrvatske strane u BiH oko jednog izuzetno bitnoga političkog, ali i sigurnosnog pitanja - službena izjava iz Veleposlanstva SAD-a u kojoj se kritizira najava obaju entiteta o ustroju pričuvnih policijskih snaga potvrđuje ono što hrvatski politički predstavnici govore od početka priče o pričuvnim sastavima, piše Večernji list BiH. 

Drugim riječima, potrebno je smiriti strasti, ne ulaziti u nove konflikte već raditi na popunjavanju već postojećih policijskih snaga ako se želi podići razina sigurnosti.

Hrvatski stav

“Ove pričuvne policijske snage neće riješiti problem migranata jer je pitanje migracija transnacionalno i ne može se riješiti jednostranim naporima. Umjesto toga, BiH treba bolje obučene, specijalizirane, adekvatno opremljene i interoperabilne policijske snage koje su odgovorne građanima”, naglašeno je u priopćenju Veleposlanstva SAD-a. Ovakav stav došao je kao hladan tuš bošnjačkim i srpskim političkim predstavnicima koji već neko vrijeme ulaze u spiralu međusobnog natjecanja, prepucavanja, dizanja tenzija koje ne doprinose prijeko potrebnoj stabilizaciji prilika u državi.

Stav SAD-a potvrda je onoga o čemu govore hrvatski politički predstavnici u BiH - ne smije se dolijevati ulja na vatru jednostranim potezima ni ulaziti u političke igre i prepucavanja koja ne vode nikamo, osim što unose nemir i nestabilnost u vremenu kada Bosna i Hercegovina očekuje odgovor na zahtjev za statusom kandidata, a istodobno se suočava s velikim izazovima u kontekstu migranata zbog čega je potrebna koordinacija, a ne novi unutarnji sukob. Sama činjenica da je diplomacija SAD-a u ovom konkretnom primjeru prepoznala srednji put koji traže Hrvati stvara temelje za promjenu paradigme i odnosa najmoćnije svjetske sile prema situaciji u BiH. Upravo je srednji put ono što predstavnici političkog i znanstvenog života Hrvata u BiH vide kao pravu šansu za stvaranje funkcionalne, pravedne i uspješne BiH, buduće članice Europske unije, a o toj temi organizirali su i više znanstvenih skupova s međunarodnim sudjelovanjem.

Prema integracijama

Ključne poruke koje su se slale s tih skupova, ali i koje se mogu čuti tijekom brojnih istupa predstavnika hrvatskog naroda u BiH, mogu se sažeti u stav kako treba tražiti rješenja koja će biti nasuprot separatizmu i unitarizmu koji zagovaraju srpska, odnosno bošnjačka strana te kako samo srednji put zemlju može usmjeriti prema euroatlantskim integracijama. Hrvatska strana u BiH sva ključna pitanja za funkcioniranje BiH nastoji podići na višu, znanstvenu razinu, izvan dnevno-političkih prepucavanja kakvima svakodnevno svjedočimo, a dokaz tomu su i znanstveni skupovi; posljednji je održan u ožujku u Neumu pod nazivom “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu” u organizaciji Sveučilišta u Mostaru i Rektorskog zbora Republike Hrvatske. Prethodne dvije godine u Neumu su organizirani slični skupovi na kojima se pozivalo na ubrzavanje europskog puta zemlje te izmjene izbornog zakonodavstva. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije