Posljedice nevremena

Štete na jagodičastom voću

10.05.2017.
u 09:25

Posljednje vremenske snježne nepogode nanijele su velike štete na nasadima jagodičastog voća u općini Žepče. Najveća šteta je načinjena na malinjacima u mjesnoj zajednici Željezno Polje, a prema procjenama s terena uništeno je između 40 i 60 posto od kompletnih nasada, piše Večernji list BiH. U žepačkim zadrugama i udrugama koje okupljaju proizvođače malina ističu kako ima proizvođača kojima su kompletni zasadi uništeni, a njihov točan broj znat će se nakon što se obiđu i evidentiraju sve nastale štete na nasadima jagodičastog voća, ali i ostalog voća i kultura kojima su snijeg i niske temperature zaustavile cvatnju i polomili rodne grane.

Naknada šteta

Novonastale štete na poljoprivrednim usjevima bile su tema sjednice OV na kojoj su usvojene odluke o naknadi šteta za najugroženije poljoprivrednike općine Žepče koja će se realizirati u suradnji sa zadrugama i udrugama koje će obići svoje članstvo i evidentirati najteže pogođene poljoprivredne proizvođače. Visina dodijeljene novčane pomoći ovisit će o broju korisnika, a s obzirom na ograničenost općinskog proračuna u okviru kojeg nisu bila planirana sredstva sanacije, ne mogu se očekivati previskoke novčane naknade. Zbog toga će proizvođači zatražiti pomoć od ZDŽ i resornoga federalnog ministarstva. Vijećnici u OV su podržali inicijativu da se uputi pismo potpore proizvođačima kao i pismeni zahtjev prema višim razinama vlasti za pomoć domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji koja je ugrožena i pred gašenjem. U međuvremenu je Savez proizvođača i otkupljivača jagodičastog voća u BiH također pozvao nadležne u ZDŽ, ali i u ostalim županijama u kojima su evidentirane štete, da proglase stanje elementarne nepogode i izmire štetu poljoprivrednicima.

Ogromni gubici

U apelu naglašavaju da je u 2016. bio ostvaren izvoz od 51 mil. KM i očekivalo se da će 2017. biti rekordna i za jednu trećinu ostvariti veći prinos. Nažalost, vremenske nepogode zaustavile su trend i ugrozile egzistenciju mnogobrojnih obitelji kojima prijeti gubitak prinosa. Isti problemi su i kod proizvođača ostalog voća, pčelara, povrtlara gdje se bilježe gubici, kažu u Savezu. Za ovu godinu Vlada ZDŽ je na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojila program utroška sredstava za poticaje za 2017. u vrijednosti od 2,5 mil. KM. Prema riječima ministra Himze Smajića namjena programa je potpora primarnoj, animalnoj i biljnoj proizvodnji, prerađivačima i otkupljivačima, kao i projektima u poljoprivredi za koje je planirano oko 100 tisuća KM. Animalna proizvodnja bit će podržana sa 695.000 KM. Za proizvodnju maline i kupine u ovoj godini planirano je 350.000 KM dok je za plasteničku proizvodnju planirano 280 tisuća. Za maline prošle godine je pravo na poticaje ostvarilo 1500 proizvođača dok je ukupan broj osoba koje su ostvarile poticaje i po drugim osnovama oko 2300, kaže Smajić koji predviđa da će ove godine broj korisnika poticaja biti znatno veći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?