Izvještaj završen, ali...

Štete od mraza u HNŽ 20,4 milijuna maraka, upitna isplata odštete

02.08.2017.
u 13:00

Tri mjeseca se čekalo da općine županijskim institucijama dostave izvještaje o štetama od mraza koji je pogodio Hercegovinu početkom svibnja, piše Večernji list BiH. Točnije, zadnjij nekoliko tjedana se čekao izvještaj iz općine Jablanica, a i taj je posao konačno završen prošloga tjedna. Vlada Hercegovačko - neretvanske županije je ranije donijela odluku kako će isplatiti odštete u iznosu od milijun maraka, ali je cijela priča sada zapela u birokraciji. Naime, kako su nam rekli naši sugovornici iz županijskih institucija, zapovjednik Županijskog stožera civilne zaštite i vatrogastva Ajdin Teletović treba sazvati sjednicu na kojoj će se usvojiti Izvještaj o štetama na poljoprivrednim kulturama, a zatim bi isti trebao biti proslijeđen Vladi HNŽ-a, te federalnoj vladi.

Što čeka Teletović?

- Procedura jasno nalaže što treba uraditi da bi poljoprivrednici dobili odštete. Rokovi nam ističu i sada smo u opasnosti da ništa neće biti realizirano od ovoga jer Stožer civilne zaštite i vatrogastva nije održao sjednicu na kojoj bi izvještaj trebao biti usvojen. Stožerom zapovjeda Teletović i samo on može održati sjednicu. Valjda će ova procedura biti obavljena. U pritivnom, stotine ljudi koji su pretrpjeli štete neće dobiti ništa - rekli su nam naši sugovornici. Oni nisu željeli prognozirati o šansama da se sjednicu koju treba sazvati Teletović održi do kraja tjedna, ali su naglasili kako je o cijelom problemu upoznato i vodstvo Vlade HNŽ-a, te kako su predsjednik Vlade Nevenko Herceg i njegovi suradnici pozvali na žurno rješavanje ovoga problema kako bi se ispunili zakonski uvjeti za isplatu šteta poljoprivrendicima.

Herceg čeka službeni Izvještaj

- Vlada je već poručila kako je za ovu namjenu osigurano milijun maraka i sredstva mogu biti isplaćena odmah po ispunjenju zakonskih uvjeta. Sjednice se mogu održati po hitnoj proceduri ako postoji volja. Na taj način stekli bi se uvjeti da se u brzom roku isplate naknade onima koji su pretrpjeli štetu - zaključili su naši sugovornici iz Vlade HNŽ-a.A brojke kažu kako su štete velike. Tako je procjena šteta do mraza na poljoprivrednim usjevima iznosila 9,73 milijuna maraka. Procjena štete na području općine Stolac popela se na 4,22 milijuna maraka, Čitluku 3,9 milijuna, a u Konjicu 1,89 milijuna maraka. U Jablanici je zabilježena najmanja šteta u iznosu od 671 898 maraka. Za Mostar nema podataka jer mraz nije pogodio područje grada. Kada se sve zbroji, ukupna šteta od mraza u HNŽ-u je iznosila 20,43 milijuna maraka. Poljoprivrednici su bili svjesni kako neće dobiti odštetu u punom iznosu, ali sada je moguće da neće dobiti ništa. I ne samo da je ugrožena isplata odštete iz proračuna HNŽ-a nego će izostati i isplata odšteta sa razine Federacije BiH. Entitet je trebao u najmanju ruku za odštetu poljoprivrednicima isplatiti koliko i Vlada HNŽ-a, a vjerojatno i više sredstava. Sve to je upitno sada smo zbog toga što ranije spomenuta sjednica Stožera civilne zaštite i vatrogastva nije održana. Za očekivati je kako će na ovakav razvoj događaja reagirati i poljoprivrednici koji sigurno neće mirno gledati na ovakav razvoj događaja. To što će u najboljem slučaju dobiti samo 10 posto iznosa od ukupne štete već predstavlja ogroman problema za ove ljude. Sada bi i bez toga mogli ostati. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije