tužbe protiv vlade

Stiglo 4265 ovrha 
u redoslijedu na 
račun HN Županije

25.03.2019.
u 19:00

Nedavna objava informacije o ovrhama nad proračunom HNŽ-a potakla je raspravu tko sve tuži županiju i traži novac iz županijskog proračuna. Informacije o ovoj temi potražili smo od županijskog pravobraniteljstva, a ono što smo doznali u najmanju ruku je iznenađujuće. Gotovo svi zaposlenici (više od 90% zaposlenika HNŽ-a) u proteklim godinama podnijeli su tužbe (jednu ili više) zbog povreda prava iz radnog odnosa.

Pretežiti dio ovih tužbi pravomoćno je okončan te se rješenja o ovrsi potraživanja iz proračuna HNŽ-a nalaze u redoslijedu poslovne banke na kojoj je za ovu namjenu otvoren transakcijski račun HNŽ-a. Županijsko javno pravobraniteljstvo HNŽ-a ne zastupa sve proračunske korisnike (javne ustanove - škole, zavode, agencije i sl.) te nema evidenciju o ukupnom broju podnijetih tužbi iz radnog odnosa, piše Večernji list BiH. Također, Županijsko javno pravobraniteljstvo HNŽ-a nema točan broj tužitelja/zaposlenika HNŽ-a po ovoj osnovi ni iznos vrijednosti spora po podnijetim tužbama.

Najviše prosvjetara

- Koliko nam je poznato, najviše tužbi, čije izvršenje će u konačnici opteretiti proračun HNŽ-a, podnijeli su zaposlenici osnovnih i srednjih škola s područja HNŽ-a te zaposlenici MUP-a HNŽ-a.

Transakcijski račun HNŽ-a, otvoren u Unicredit bank d.d. Mostar, s kojeg se vrši prinudna naplata potraživanja iz proračuna HNŽ-a (temeljem sudskih rješenja), na dan 8. veljače 2019. godine imao je u redoslijedu 4265 ovršnih sudskih rješenja (s jednim ili više tražitelja). Dio ovih rješenja, koji se nalaze u redoslijedu (ovrhe), izvršen je zaključenjem ugovora o izvansudskoj nagodbi, koje je Vlada HNŽ-a zaključila s punomoćnicima tražitelja potraživanja.

Iako su izvršena potraživanja temeljem zaključenih ugovora o izvansudskoj nagodbi te su punomoćnici tražitelja potraživanja podnijeli Sudu, “podnesak o obustavi potraživanja”, ova rješenja bit će skinuta s redoslijeda potraživanja u poslovnoj banci tek kad Sud dostavi banci “novo rješenje o obustavi ovrhe” - rekao je za Večernji list županijski pravobranitelj Vlado Bevanda.

U 2018. godini Vlada HNŽ-a, s punomoćnicima tražitelja potraživanja iz proračuna HNŽ-a, zaključila je 105 ugovora o izvansudskoj nagodbi. Ovim ugovorima obuhvaćena su potraživanja 998. tražitelja te je, po osnovi ovih ugovora o izvansudskoj nagodbi, Vlada iz proračuna HNŽ-a za 2018. godinu isplatila iznos od 4,886.118 maraka.

Prisilne ovrhe

- Po našim saznanjima, temeljem “prisilne ovrhe” s transakcijskog računa HNŽ-a, otvorenog u Unicredit bank d.d. Mostar, u 2018. godini u potpunosti su izvršena potraživanja (više tražitelja) temeljena na 35 sudskih rješenja o ovrsi.

Na ovaj način iz proračuna HNŽ-a za 2018. godinu isplaćen je iznos od 1,620.558 KM. Što se tiče “novih tužbi” iz radnog odnosa, čija je pravna osnova “isplata razlike plaće zaposleniku”, po našim saznanjima, zaprimljeno je 338 tužbenih zahtjeva u razdoblju od 1. siječnja 2017. godine do 21. ožujka 2019. godine. U ovim tužbenim zahtjevima, uglavnom zaposlenika škola iz HNŽ-a, protiv tuženih osnovnih i srednjih škola (kao poslodavca), u kojima se kao punomoćnik, odnosno umješač na strani tužene (škole) pojavljuje Županijsko javno pravobraniteljstvo HNŽ-a. Tužitelji u ovim tužbama su zaposlenici osnovnih i srednjih škola iz HNŽ-a, njih 2038, s vrijednošću spora od 3,081.124 KM - otkrio nam je pravobranitelj Bevanda. Sve navedeno je potvrdilo navode predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega kako su pojedinci tužbe protiv županijske Vlade u Mostaru pretvorili u unosan biznis, a činjenica da čak 90 posto proračunskih korisnika tuži županiju poručuje kako prijašnje vlade ovome problemu nisu pridavale nikakvu pozornost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?