s prvim danom srpnja

Stiže nam novi toplinski udar, očekuju se tropske noći

01.07.2019.
u 11:30

S prvim kompletnim ljetnim mjesecom, gledajući kalendarski, stigli su nam rast temperature i novi toplinski udar u BiH. Prema najavama meteorologa, temperature će rasti do 36 Celzijevih stupnjeva, a ponegdje i koji stupanj više, a na snazi ostaju preporuke Federalnog ministarstva rada da radnici od 12 do 16 sati ne budu na otvorenom, piše Večernji list BiH. 

Osvježenje ili ne

Kako stvari stoje, osim što je danju teško, ni navečer neće biti nešto bolje. - Također će postojati uvjeti za tropske noći kada se temperature, ponajprije na jugu Hercegovine, noću i ujutro neće spuštati ispod 25 Celzijevih stupnjeva - objavio je neovisni meteorolog prof. Zoran Zadro. Ističe da će nakon bure i sjeverozapadnjaka vjetar okretati na južne i jugozapadne smjerove, ali i da ovaj novi vrući val neće dugo potrajati.

U drugoj polovini tjedna meteorolozi najavljuju i povremene pljuskove, a ponegdje bi moglo biti i grmljavinskih oluja. Zadro ističe da će se osvježenje najmanje osjetiti u Hercegovini, a isto to potvrđuju i prognoze službenih meteoroloških zavoda koji tvrde da temperature, unatoč najavljenim osvježenjima u drugom dijelu tjedna, neće ići ispod 34 Celzijeva stupnja danju. - Uz vrućinu i sparinu, idućih dana treba upozoriti na opasnosti od nastanka i širenja šumskih požara - ističe Zadro.

Povijesne temperature

Što se spomenutih grmljavinskih oluja tiče, s obzirom na to da se svake godine dogodi neki tragičan slučaj, a upravo takav je bio nedavno u Zenici gdje je mladić stradao, profesor Branko Grisogono govori što napraviti kad se takvo nevrijeme dogodi. - Nije dobro ići pod drvo, kišobran ne pomaže, ne vrijedi leći na tlo, ne pomaže dobra izolacija odjeće i obuće. Čim se čuju sijevanje i grmljavina, treba se zakloniti ili u automobil ili u kuću - objašnjava. Što se tiče ostatka Europe, vrućine još ne jenjavaju, a najveći toplinski udar stigao je jučer do Njemačke. Najvruće je bilo kod Frankfurta i Berlina, čak 40 stupnjeva. Problem su i požari. U Brandeburgu, regiji koja okružuje Berlin, šumski požar je od ponedjeljka progutao već 100 hektara.

Povijesno rekordna temperatura zraka, 40,3 stupnja, izmjerena je 2015. godine u bavarskom Kitzingenu, objavila je Njemačka meteorološka služba. U Francuskoj su izmjerena 42 stupnja i proglašena najviša razina upozorenja. Meteo France prije nekoliko dana ocijenio je kako je riječ o “epizodi bez presedana po 
intenzitetu i prijevremenosti od 1947.”•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?