Ljubljanska banka

Stižu informativni predračuni za isplatu stare devizne štednje

LJUBLJANSKA BANKA, STEDISA ADILA DELIC S BANKOVNIM KNJIZICAMA
14.02.2016.
u 07:00

Na web stranici Fonda Republike Slovenije za nasljedstvo je objavljena informacija da su počeli slati informativne predračune štedišama koji su imali staru deviznu štednju u Ljubljanskoj banci, a koji su podnijeli zahtjev za isplatu, piše Večernji list BiH.

Imaju pravo žalbe

Na dostavljene predračune štediše imaju pravo žalbe u roku od mjesec dana, nakon čega to postaje pravomoćno, te se u roku od 30 dana osobi koja je podnijela zahtjev mora isplatiti stara devizna štednja.

U Bosni i Hercegovini blizu 130 tisuća osoba potražuje staru deviznu štednju iz bivše Ljubljanske banke, za što će biti potrebno 250 milijuna eura. Isplate će se vršiti u roku od tri mjeseca od priznavanja verifikacije, a prema posljednjim informacijama, prvo bi trebale biti isplaćene štediše iz Hrvatske pa tek onda iz BiH.

Već ranije, Slovenija je obavijestila Vijeće Europe da ima poteškoća s verifikacijom podataka vlasnika stare devizne štednje Ljubljanske banke u Sarajevu za provedbu zakona kojim je njima i štedišama u Hrvatskoj priznala pravo povrata devizne štednje.
Slovenci su tražili od institucija Bosne i Hercegovine dostavljanje podataka iz nekadašnje Ljubljanske banke u Sarajevu.

Vijeće ministara BiH je u međuvremenu formiralo stručnu skupinu za usuglašavanje prijedloga sa slovenskim predstavnicima za rješenje svih spornih pitanja koja se odnose na dostavu podataka za verifikaciju, kao i prijedloga memoranduma o suradnji i razumijevanju, a u korist bh. štediša obuhvaćenih presudom.
Stručnu skupinu čine predstavnici državnih ministarstava financija i riznice, pravosuđa i vanjskih poslova, Ureda zastupnika Vijeća ministara pred Europskim sudom za ljudska prava te entitetskih ministarstava financija i Direkcije za financije Brčko Distrikta.

Za sada nije poznato jesu li neki od bh. štediša dobili informativne predračune, jer je do sada proces predaje dokumenata za verifikaciju tekao iznimno sporo.

Zahtjevi za povrat štednje mogu se podnositi do kraja 2017. godine, a Slovenija je obećala da će prve isplate onima kojima se dokaže da je evidencija točna početi isplaćivati u drugom kvartalu ove godine.

Zahtjevi već pristižu

Postupak predaje zahtjeva za povrat devizne štednje počeo je početkom studenoga prošle godine, a u prva dva mjeseca, doznaje se, pristiglo je gotovo 20.000 zahtjeva.

Računa se da će cijeli trošak povrata stare devizne štednje štedišama izvan Slovenije iznositi gotovo 400 milijuna eura, u što su uključeni i troškovi vezani uz verifikaciju zahtjeva. Sredstva za isplatu su osigurana u proračunima za iduće dvije godine.

Prema podacima Ljubljanske banke, neisplaćena glavnica s naslova stare devizne štednje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini iznosi 258 milijuna eura, a ostalo su kamate i troškovi.

Za razliku od dubioza vezanih uz dokumentaciju štediša iz Bosne i Hercegovine i njihovih pravnih nasljednika, dokumentaciju bivše Ljubljanske banke, Hrvatska je “čista”, pa se računa da s verifikacijom zahtjeva njezinih štediša neće biti problema. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?