cijepljenje završiti do listopada

Što će se dogoditi kad se spoje korona i sezonska gripa?

14.07.2020.
u 19:29

Koronavirus je ušao u naše živote u ožujku, baš kada je sezonska gripa brojala svoje posljednje dane. Što nas čeka najesen kada se susretnu COVID-19 i sezonska gripa?  

- Svi strahujemo od toga. Sa sigurnošću možemo reći kako će nam sezonska gripa pokucati na vrata u listopadu. Do tada moramo završiti cijepljenje – kaže za Faktor prof. dr. Aida Pilav, predsjednica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Sarajevske županije. 

Nabavka cjepiva na teritoriju Federacije BiH je u nadležnosti županijskih institucija.

- Za SŽ cjepivo nabavlja Zavod zdravstvenog osiguranja. Zbog pandemije koronavirusa već se krenulo u taj posao. Formirano je povjerenstvo u kojem su i dva predstavnika zdravstvene struke. Mi smo sugerirali da se zbog kompletne situacije izazvane koronavirusom nabavi veći broj cjepiva nego inače. Želimo obuhvatiti što veći broj ljudi koji pripadaju rizičnim grupama, kao što su stariji od 65 godina, kronični bolesnici, zdravstveni radnici… Koliko znam, ove godine će i nadležne institucije FBiH nabaviti cjepiva koja će biti podijeljena po županijama – ističe prof. dr. Pilav.

Kada je u pitanju borba protiv koronavirusa i povećan broj zaraženih u SŽ, Pilav kaže kako situacija nije dramatična te se ovakvo stanje i očekivalo.

- Najvažnije da nema eksponencijalnog rasta pozitivnih na COVID-19 u SŽ. Sve je ovo očekivano, s obzirom na popuštanje restriktivnih mjera. U svakom slučaju, kao i millijun puta do sada, još jednom ću ponoviti kako moramo biti odgovorni prema sebi i drugima, pridržavati se svih propisanih mjera jer je koronavirus još nepoznanica za svjetsko zdravstvo – podvukla je prof. dr. Pilav.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?