Branislav Borenović

Što prije provesti ekonomske mjere za izlazak RS-a iz krize

Branislav Borenovic
20.03.2016.
u 13:37

PDP smatra da je neophodno povećati i najnižu plaću, smanjiti proračunske troškove za 30 posto, restruktuirati javna poduzeća, povećati fiskalnu disciplinu...

Partija demokratskog progresa je zbog duga RS-a od 5,3 milijarde KM, odnosno njegovoim sudjelovanjem u BDP-u od čak 60,3 posto, te drugih loših ekonomsko-socijalnih pokazatelja, predložila pet mjera za poboljšanje ekonomskog stanja u tom bh. entitetu.

U ovoj stranci predlažu ograničenje godišnje rate kredita na 350 milijuna, sa sadašnjih više od 750 milijuna KM, zatim restruktuiranje svih postojećih kredita kako bi se rok otplate produžio na dvostruko vremensko razdoblje, a iniciraju i smanjenje opterećanja gospodarstva, kroz poreze i doprinose te ukidanje parafiskalnih nameta.

PDP smatra da je neophodno povećati i najnižu plaću, smanjiti proračunske troškove za 30 posto, restruktuirati javna poduzeća, povećati fiskalnu disciplinu i transparetnost trošenje proračunskih sredstava, čime bi se smanjila i korupcija.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci upozorio kako je neophodno što prije provesti ove mjere, jer su opasne tvrdnje vlasti kojima se zanemariju ili govore neistiniti ekonomski pokazatelji u RS.

Ukazao da je otplata duga u RS-u na godišnjoj razini porasla za oko sedam puta u odnosu na 2008. godinu, broj zaposlenih manji je za oko 56.000 u odnosu na 2007., a prosječna stopa rasta BDP-a gotovo nula u posljednjih sedam godina, što, naveo je, u potpunosti demaskira priču dužnosnika u RS-u kako taj bh. entitet ima gotovo najaveći rast u regiji. 

Članica Glavnog odbora Jelena Trivić je pojasnila da je dug RS-a 2008. bio tri milijarde KM, dok je 2015. dostigao 5,3 milijarde, a godišnje rate kredita su sa 7,8 posto porasle na čak 44,3 posto, s posebnim upozorenjem da zaduženja nisu korištena za ekonomski razvoj.

Pojasnila kako je svjetska ekonomska kriza odavno prošla te da stoga i ne stoji često ponavljena floskula dužnosnika da je ekonomsko stanje u RS uvjetovano tim problemom koji je bio prisutan prije sedam godina.

RS ima problem i s izjednačenim brojem osiguranih radnika i umirovljenika, dugovanjima fondova zdravstva i mirovinskog  sustava koja prelaze iznos od 869 milijuna KM...

Trivić je ukazala i na službene statističke podatke u RS-u koji govore o padu životnog standarda u promatranom razdoblju od 23,5 posto te ponovila da s ovakvim pakazateljima, a bez provođenja mjera RS može ići samo nagore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije