Vijeće ministara BiH

Što prije usvojiti odluku o minimalnim standardima u visokom obrazovanju

04.04.2018.
u 17:06

Vijeće ministara BiH pozvalo je Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i ovu agenciju da što prije usuglase i usvoje odluku o normama kojima se određuju minimalni standardi u području visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i o tome izvijeste Vijeće ministara BiH u roku od 30 dana.

Odluka treba biti u skladu sa Standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u Europskom prostoru visokog obrazovanja (ESG 2015). 

Usvajanje ove odluke od izuzetnog je značaja za nastavak procesa akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH.

U BiH postoje kriteriji za akreditaciju visokoškolskih ustanova, kao i za akreditaciju studijskih programa prvog i drugog ciklusa studija, ali ne postoji dokument koji predstavlja osnovu za primjenu tih kriterija u postupku akreditacije.

Ukoliko se uskoro ne usvoji ova odluka, bit će ugrožen proces akreditacije visokoškolskih ustanova, ali i njihovo uključivanje u Europski prostor visokog obrazovanja u skladu s Bolonjskom deklaracijom, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije