jeste i znali?

Što se događa u vašem tijelu kad jedete samo bjelanjke, a ne žutanjke?

18.01.2022.
u 19:11

Jaja su nevjerojatno zdrava i godinama su dio raznih dijetnih planova. Konzumacija jednog jaja dnevno, bez obzira na način na koji je pripremljen tijelu može donijeti 13 različitih esencijalnih vitamina i nutrijenata.

Danas je veliki trend zanemarivanja žutanjka, govoreći da je žutanjak nezdrav i da ima puno kolesterola. Ovaj trend najprisutniji je kod fitness entuzijasta koji žele izgraditi mišićnu masu i izgubiti kilograme. Ako izbjegavate konzumaciju žutanjka, svom tijelu ćete uskratiti više bitnih nutrijenata i iskusit ćete svega pola prednosti koje donosi uvrštavanje ove superhrane u vašu prehranu.

Brojne prednosti žutanjka

Žutanjak je upravo onaj dio jaja koji sadrži sve nutrijente. Bjelanjak ima minimalnu količinu nutrijenata u usporedbi sa žutanjkom. Cijelo jaje puno je vitamina A,D, E, K i šest različitih vitamina B. Kad govorimo o mineralima, oni dolaze sa željezom, kalcijem, fosforom, cinkom i folnom kiselinom. Distribucija ovih vitamina i minerala nije jednaka. Žutanjak nosi puno više nutrijenata i izostanak žutanjaka znači da nećete unijeti dovoljno nutrijenata koje su važne tijelu za njegovo funkcioniranje. Bjelanjak je bogat jedino proteinima.

Zabluda povezana sa žumanjkom

Puno ljudi izbjegava žutanjak jer ima puno kolesterola i masti, ali ako konzumirate jaja u ograničenoj količini, u kombinaciji sa zdravom prehranom i redovito vježbate, ne trebate bizi zabrinuti zbog kolesterola i količine masti.

Bilo da pokušavate izgubiti kilograme ili izgraditi mišiće, potrebni su i kolesterol i masnoće za razne namjene. Kolesterol je ključan za testosteron koji pomaže povećati razinu energije i izgraditi mišiće. Također pomaže apsorpciji vitamina D kad je tijelo izloženo sunčevoj svjetlosti. Vitamin D pomaže jačini kostiju.

Što se tiče masnoća u jajima, većinom su zdrava. Konzumacija masti pomaže vam da se osjećate toplije i daje vam osjećaj sitosti duže vrijeme.

Nutritivni sastojci bjelanjaka i cijelog jajeta

Postoji ogromna razlika u nutritivnim sastojcima bjelanjka i cijelog jajeta. Evo kako su podijeljeni nutrijenti:

8 bjelanjaka

Proteini: 28 grama

Ugljkohidrati: 2 grama

Masnoće: Nula grama

Kalorije:137

4 cijela jaja

Proteini: 28 grama

Ugljikohidrati: 2 grama

Masnoće: 21 gram

Kalorije: 312

Zaključak

Kad konzumirate jaja, uvijek je bolje jesti cijelo jaje kako biste iskoristili sve njegove nutrijente. Uklanjanjem žutanjka i jedenjem samo bjelanjaka, uskraćujete svom tijelu brojne nutrijente. Umjesto četiri bjelanjka, uzmite 2 cijela jaja. Dobit ćete puno više nutrijenata od 2 cijela jaja u usporedbi s 4 bjelanjka, piše timesofindia.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?