gospodarstvo

Što se očekuje, a što donosi novi Zakon o PDV?

30.05.2019.
u 17:15

Gospodarstvenici u Republici Srpskoj nadaju se da bi novi Zakon o PDV-u u BiH, koji je u pripremi, mogao postaviti nove rokove za plaćanje PDV-a, koji će njima ostaviti malo više “prostora za disati”.

Jedan od njihovih zahtjeva kod izrade novog zakona, naime, jest da se rok za plaćanje ovog poreza odgodi, odnosno da se pomakne s desetog u mjesecu na kraj mjeseca, nakon isteka poreznog razdoblja.

- Time bi se stvorila dodatna mogućnost gospodarstvenicima budući da su opterećeni drugim izdacima na početku mjeseca te da dobiju na vremenu da skupe novac i plate PDV na kraju mjeseca. To je jedan od zahtjeva gospodarstvenika od početka, koji su svjesni da se vjerojatno neće moći dobiti mogućnost da se PDV plaća samo za naplaćene fakture umjesto za izdane, što bi bila velika olakšica. S odgađanjem plaćanja se ne dobiva ništa financijski, ali se dobiva malo relaksiranija situacija na početku mjeseca – kaže glasnogovornik Gospodarske komore RS-a Vladimir Blagojević. Prednacrt i nacrt ovog Zakona, koje je pripremila Uprava za neizravno oporezivanje BiH, nisu predvidjeli ovu promjenu u sustavu plaćanja, baš kao ni plaćanje poreza na naplaćene fakture i neka druga “sporna” pitanja. Uprava se nije upuštala u ovakve vrste izmjena zakonodavstva jer za to nisu imali nikakav naputak vladajućih struktura u BiH. Umjesto toga bavili su se usklađivanjem zakonodavstva u ovoj oblasti u BiH s onima u EU. Neke od novina koje je predvidio prednacrt ovog Zakona su povećanje praga za obveznu registraciju u PDV sustav s 50.000 KM na 75.000 KM i oporezivanje nedovršenih građevinskih objekata te uvjeti za oslobađanje kod prometa građevinskih objekata. Upravni odbor UNO-a prije nekoliko dana dao je suglasnost na nacrt Zakona koji predviđa ovakve izmjene te ga je dalje uputio na konzultacije nadležnim odborima u entitetskim skupštinama. Oni bi, doznajemo, mogli predložiti da se uvaže neki gospodarstveni zahtjevi, odnosno da se ovim Zakonom makar daju novi rokovi za plaćanje PDV-a. – Preporuka svih međunarodnih financijskih institucija je da bi sve zemlje koje trenutačno imaju više stopa PDV-a trebale razmišljati o mogućem prelasku na jedinstvenu stopu, ali ne previsoku jer se takav model sustava PDV-a pokazao kao najučinkovitiji. Dakle, BiH ima sustav PDV-a za koji se kao najučinkovitije zalažu međunarodne financijske institucije. Ako bi se ipak odlučilo da BiH kreće u suprotnom smjeru, a to znači uvođenje niže stope na neke osnovne životne namirnice, to će sigurno značiti povećanje standardne stope koja više neće biti 17% nego sigurno veća – kaže Kovačević.

Ključne riječi
PDV

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?