krizni stožer

Strah od broja novozaraženih u sljedećih 14 dana

Fena
01.08.2020.
u 13:41

Krizni stožer Ministrstva zdravstva SŽ-a izražava zabrinutost za sljedećih 14 dana, koliko traje razdoblje inkubacije, nakon bliskih kontakata tijekom Kurban-bajrama u Bosni i Hercegovini.

Posebno zabrinjava činjenica da su mlađe osobe i stanovništvo srednje životne dobi najčešće prvooboljeli u obiteljima koji zatim prenose dalje virus na članove obitelji - priopćeno je iz Služba za protokol i press SŽ-a.

Prema podacima epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo SŽ-a, nerijetko oni koji imaju simptome - povišena temperatura, kašalj, slabost, malaksalost, uzimaju lijekove za smanjenje temperature, a ne izoliraju se blagovremeno od svojih ukućana pa čak i odlaze na posao i imaju bliske fizičke kontakte.

Zbog bliskih fizičkih kontakata na radnom mjestu, evidentirana je pojava klastera oboljelih unutar inistitucija i radnih organizacija. Ovo je posebice vidljivo u posljednje vrijeme, unatoč tome što je naredbama propisano svim pravnim i fizičkim osobama, koje zapošljavaju više od 20 osoba, da donesu krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu koronavirusa (COVID-19), a u skladu sa smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo SŽ-a.

Stoga, u preostalim danima Kurban-bajrama, Krizni stožer Ministarstva zdravstva SŽ-a ponovno apelira na građane SŽ-a da izbjegavaju velika obiteljska okupljanja, bliske kontakte, posebice ljubljenje i grljenje, kao i da na mjestima visokog rizika prijenosa virusa kao što su vjerski obredi i vjerska događanja, javni gradski prijevoz, okupljanja u zatvorenim prostorima, zatim svadbeni saloni, plaže i bazeni, obvezno nose zaštitne maske i drže fizičku distancu od najmanje 1,5 metara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?