Sezona posjeta

Stranci ‘hvale’ turističku ponudu BiH

10.09.2016.
u 07:00

Vlasti FBiH su od 2006. do 2012. u razvoj turističke djelatnosti uložile tek oko 30 milijuna KM, a rezultati takvog ulaganja uopće nisu vidljivi na terenu, o čemu govore i porazni podaci. Za razvoj turističkih kapaciteta i jačanje ponude potrebno je puno više, a ono što, prema istraživanjima Ureda za reviziju koji se bavio učinkom koji je dobiven od potpore turizmu, i dalje karakterizira sektor turizma u BiH i FBiH je niska prosječna duljina boravka gostiju koja iznosi dva dana u odnosu na prosjek zadržavanja turista u Europi od 9,7 dana.

Smještajni kapaciteti

Problem je i niska iskorištenost smještajnih kapaciteta, tek 15%. U izvješćima Svjetskog ekonomskog foruma BiH navodi se kao negativan primjer napredovanja razvoja turizma i kao jedna od tri najmanje privlačne destinacije u Europi. Osim loše marketinške prezentacije, složene političke ili sigurnosne situacije, loših cesta, zračnih luka, željeznica, problem, prema istraživanju revizije, leži u činjenici da ne postoje općinske turističke zajednice. Sektor turizma u BiH i FBiH još je uvijek u ranoj fazi razvoja prema podacima koji prikazuju udio u BDP-u BiH i zapošljavanju, broju turističkih dolazaka odnosno noćenja...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije