Prekogranični šoping

Stranci iznijeli iz BiH 60 milijuna maraka robe manje nego lani

23.11.2020.
u 14:52

Državljani susjednih država proteklih godina u BiH kupovali su robu široke potrošnje u milijunskim iznosima, uglavnom u supermarketima i trgovačkim centrima uz granicu. Kupovalo se sve, od prehrambenih proizvoda do građevinskog materijala i namještaja. Razlog su niže cijene, ali i povrat PDV-a koji kupcima znači i velike uštede. Međutim, korona je zbog zatvaranja granica znatno utjecala na prekogranični šoping. Koliko su zatvorene granice bile udar ili čuvanje gospodarstva, najbolje pokazuju brojke.

Podaci za ovu godinu

- Ukupan broj zahtjeva za povrat PDV-a u deset mjeseci 2020. iznosio je 193.012. Ukupna vrijednost dobara koja su kupljena u BiH i iznesena izvan carinskog područja BiH iznosila je 57.409,706.75 KM, dok je PDV bio 8,341,581.32 KM - kazao je za Večernji list Ratko Kovačević, šef Odjela za odnose s javnošću Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Najviše zahtjeva podnijeli su državljani Hrvatske i Srbije koji su i ranijih godina, uz Slovence, prednjačili. Ove godine ovakva situacija i ne čudi jer su državljani Hrvatske i Srbije, s obzirom na zatvorene granice, praktički bili i jedini koji su u kupnju mogli i doći. Granice su bile zatvorene više od dva mjeseca zbog sprečavanja širenja koronavirusa. Građani susjednih država, posebno oni koji žive u pograničnim mjestima, čim se ukazala prilika, pohrlili su u BiH kako bi obavili kupnju. Od sredine lipnja, otkako je BiH dopustila ulazak s osobnom iskaznicom i bez samoizolacije, živnule su trgovine i benzinske crpke u blizini granice. Međutim, vrijednost kupljene robe više je nego prepolovljena.

Brojke sve govore

Koliki su gubici, govori i to da je za deset mjeseci ove godine podneseno 193.012 zahtjeva, gotovo isto koliko je podneseno u prvoj polovini prošle godine. U prvoj polovini prošle godine podneseno je 192.459 zahtjeva za povrat PDV-a, a vrijednost kupljene robe iznosila je 60,43 milijuna KM. Dakle, za šest mjeseci prošle godine stranci su kupili robe u vrijednosti od 60,43 milijuna KM, a za 10 mjeseci ove godine 57,41 milijun KM, dakle čak tri milijuna KM manje. Usporedbe radi, tijekom 11 mjeseci 2019. strani državljani podnijeli su 396.574 zahtjeva za povrat PDV-a u BiH u iznosu od 18 milijuna KM. Vrijednost robe koju su strani državljani u spomenutom razdoblju kupili i iznijeli iz BiH iznosi 123,8 milijuna KM. Gubici su veći od 60 milijuna KM. Spomenutom iznosu treba dodati i novac potrošen na cigarete, alkohol i gorivo, koji ne podliježu povratu poreza, kao i na robu koja se kupuje na tržnicama gdje ne izdaju fiskalne račune. Sa spomenutim proizvodima gubici u trgovini povećavaju se za više desetaka milijuna KM. Tome treba dodati i gubitke u sferi različitih usluga zbog kojih su strani državljani dolazili u BiH. Na četirima prijelazima, Orašje, Brčko, Gradiška i Šamac, u 11 mjeseci 2019. podnesena su 127.024 zahtjeva za povrat PDV-a. Vrijednost prodane robe iznosila je 42 mil. KM, a povrat PDV-a je 6 mil. KM. Na ovim prijelazima za 10 mjeseci 2020. podneseno je 64.645 zahtjeva, a vrijednost prodane robe iznosila je 21 mil. KM. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije