bih zaostaje za susjedima

Strani investitori u Crnu Goru dvostruko više ulažu nego u BiH

29.01.2019.
u 10:01

Podaci o izravnim stranim ulaganjima u regiji jasno pokazuju koliko Bosna i Hercegovina zaostaje za susjednim zemljama. Prema podacima koje je objavila Centralna banka BiH, izravna strana ulaganja u BiH za devet mjeseci prošle godine iznosila su 668,6 milijuna maraka, piše Večernji list BiH.

Ona su veća za 0,1 posto u odnosu na godinu ranije i možemo reći kako je nastavljen pozitivan trend rasta. Ipak, kada se pogledaju podaci u istoj kategoriji u zemljama regije, vidi se kako je BiH na začelju kada su u pitanju izravna strana ulaganja.

Srbija rekorder

Rekorder je Srbija koja je prošle godine dosegnula razinu od tri milijarde eura izravnih stranih ulaganja. Na drugom mjestu je Hrvatska koja je dosegnula razinu od dvije milijarde eura izravnih stranih ulaganja, a hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je poručio kako očekuje novi investicijski val veći od dvije milijarde eura, a ulagat će se u turizam, elektroindustriju, informatičke i komunikacijske tehnologije, proizvodnju i promet. Crna Gora ima 630.000 stanovnika, a ima dvostruko veća izravna strana ulaganja u odnosu na BiH. Ona su prošle godine iznosila 638 milijuna eura i povećana su za 140 milijuna eura u odnosu na ranije godine. U planu su novi projekti vrijedni više stotina milijuna eura, uglavnom na području turizma, tako da se očekuje kako će ovaj broj rasti u budućnosti. Analizirajući stanje u BiH, dobiju se podaci kako je najviše izravnih stranih investicija došlo iz Švicarske i Austrije. Na trećem mjestu nalazi se Turska, a slijede Velika Britanija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt i Rusija.

Stručnjaci poručuju kako je možda i iznenađujuće kako nije došlo do pada investicija s obzirom na to da je 2018. godina bila izborna, da je kampanja za izbore i radikalizacija retorike krenula u 2017. godini te da se često spominjala mogućnost rata.

Pogrešna politika

Unatoč svemu tome i stanju stalne krize, izravna strana ulaganja doživjela su i blagi rast. Postavlja se pitanje što bi tek bilo da je situacija u državi normalna i da političari svojim ponašanjem i retorikom stvaraju bolje uvjete za strane investitore umjesto da ih tjeraju iz zemlje. S obzirom na to da 2019. godina nije izborna, očekuje se nastavak rasta izravnih stranih investicija u BiH, a za neka veća očekivanja nužno je promijeniti niz procedura kojima bi se olakšao put za strane investicije.

Nažalost, takve poteze dosad su povukle samo neke lokalne zajednice u BiH, dok se državni aparat uglavnom nije bavio ovom problematikom. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?