POTPORA HRVATSKE

Politika službenog Zagreba jasna: Stranke HNS-a ostaju ključni partneri Zagreba

leko_cova
Foto: VL
02.10.2014.
u 08:52

Političke stranke iz Sarajeva razrađuju detalje o inženjeringu i novoj alijansi

Politiku službenog Zagreba koja je etablirana dolaskom predsjednika Ive Josipovića na Pantovčak nastavljaju (pro)voditi svi predstavnici aktualne vlasti, dok su oporbi iz redova HDZ-a Hrvati u BiH među najvažnijim stupovima politike. Posjet predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke sjevernim dijelovima BiH, prije svega onima koji su najviše pogođeni razornim poplavama, potvrdio je da se vlast u Zagrebu vrlo jasno određuje prema jednom od najvažnijih zahtjeva Hrvata u BiH. Legitimitetu!

Važno za BiH i Hrvate

Leko je nakon susreta s predsjedateljem Zastupničkog doma Parlamenta BiH Božom Ljubićem i Doma naroda Draganom Čovićem, koji su i vodeći ljudi Hrvatskog narodnog sabora BiH, vrlo jasno poručio da neće poduprijeti stvaranje nove antihrvatske platforme ili alijanse te bošnjačkog stranačkog inženjeringa oko biranja hrvatskog člana Predsjedništva BiH, o čemu se sve ozbiljnije govori u stranačkim kuloarima.

“Izbori su unutarnje pitanje Bosne i Hercegovine i mi možemo samo sa stajališta Hrvatske reći kako očekujemo da će se u ovom procesu na kraju potvrditi važnost da legitimni predstavnici svakog konstitutivnog naroda uđu u predstavnička tijela i zakonodavne i izvršne vlasti”, rekao je Leko. Objasnio je da će bez legitimnih predstavnika u vlasti BiH biti slabija, a njezin put u Europsku uniju blokiran.

Ogradili se

Od uspostave političke, a u načelu protuhrvatske, platforme u Federaciji BiH, službeni se Zagreb ogradio te zahladio odnose s ključnim kreatorom - SDP-om BiH, a čelnici ‘sestrinskih’ stranaka od tada nisu imali nikakvu komunikaciju. Dapače! Umjesto toga, hrvatski premijer Zoran Milanović je svoj prvi posjet iskoristio da se u BiH susretne neovisno s predstavnicima stranaka Hrvatskog narodnog sabora, otvoreno podupirući svehrvatsko zajedništvo, a ne političko podaništvo. Nedavni posjet predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, a u konačnici i predsjednika Sabora, ponovno je jasna poruka kako će se Hrvatska i nakon izbora postaviti prema pokušajima izbornih i poslijeizbornih manipulacija i eliminiranja većinske političke volje neovisno o tomu jesu li to aktualne stranke platforme, ili pak neke od aktualnih članica Hrvatskog narodnog sabora BiH. Čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko otišao je i korak dalje rekavši da će se odnos države RH prema BiH i njezin put k EU mjeriti s položajem Hrvata u ovoj zemlji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?