Predsjedništvo HNS-a

Stranke HNS-a zajedno na Lokalnim izborima 2020. godine

16.01.2020.
u 16:32

Stranački predstavnici unutar Hrvatskog narodnog sabora, uz zaključak za zajedničkim nastupom, posebno su istaknuli kako će se formiranje svih listi raditi uz dogovor

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora na danas održanoj sjednici u Orašju, kroz raspravu o Lokalnim izborima došlo je do jedinstvenog Zaključka i Odluke o zajedničkom nastupu stranaka HNS-a na Lokalnim izborima 2020. godine. Odluka se posebno odnosi na sredine gdje je hrvatski narod izložen svojom brojnošću i mogućnosti preglasavanja, priopćeno je iz HNS-a. 

Raspravljajući o ovoj temi, stranački predstavnici unutar Hrvatskog narodnog sabora, uz zaključak za zajedničkim nastupom, posebno su istaknuli kako će se formiranje svih listi raditi uz dogovor. Izuzetak će biti u sredinama gdje su Hrvati većina, HNS će u tim sredinama ići s više kandidata i listi.

Predsjedništvo je raspravljalo i o izmjenama Izbornog zakona, i okviru legitimnog predstavljanja na svim razinama vlasti u BiH, posebno naglašavajući izbore u Gradu Mostaru, legitiman izbor u Dom naroda i Predsjedništvo BiH. Naglašeno je kako je postignut visok stupanj suglasnosti na pronalaženju rješenja za održavanje lokalnih izbora ove godine u Mostaru. Također, izaslanstva će nastaviti usuglašavati načela i stavove oko izmjena Izbornog zakona, uzimajući u obzir odluke Ustavnog suda BiH  i presude Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Na sjednici je razmatran i prijedlog transformacije Vlade FBiH. Razmatrana je mogućnost odnosno prijedlozi za ukidanje neustavnih ministarstava i prijedlozi za formiranjem novih kao i razdvajanjem već postojećih ministarstava.

Na sjednici Predsjedništva prezentirane su smjernice djelovanja HNS-a u budućem razdoblju, uz ustavnopravni okvir djelovanja HNS-a. Smjernice su bazirane na strateškom dokumentu, odnosno Deklaraciji sa posljednjeg zasjedanja HNS-a. Prema raspravi, uz dopunjeno izdanje smjernica, Predsjedništvo će na idućoj sjednici donijeti konačan dokument.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije